Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Minijature Miodraga Vartabedijana

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, na Gornjem gradu, u petak 25. decembra 2009. godine u 18 časova, biće otvorena izložba "Beogradska tvrđava na Vartinim minijaturama", umetnika Miоdraga Vartabedijana Varte (1933-2009) u okviru galerijske delatnosti JP "Beogradska tvrđava".

 


Izložba "Beogradska tvrđava na Vartinim minijaturama" je poslednja izložba koju je Miodrag Vartabedijan za života u potpunosti pripremio. Izložba "Beogradska tvrđava na Vartinim minijaturama" je nastala od januara do aprila meseca 2009. godine i broji pedeset i pet minijatura u tehnici pastela na papiru, inspirisanih Beogradskom tvrđavom, njenim zidinama, kapijama, prolazima, vremenima kroz koje opstaje, tihom poetikom reka koje grle hrid i tvrđavu.


 


Miodrag Vartabedijan Varta (1933-2009)


Rođen je 1933. godine u Mladenovcu. Diplomirao je 1958. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, a 1961. završio postdiplomske studije. Od 1958. radio je kao likovno - tehnički urednik u mnogim listovima i izdavačkim kućama. Dobitnik je osamdeset pet nagrada u domenu grafičkog dizajna i likovnih umetnosti, kao i nekoliko svetskih prestižnih nagrada. Predavao je grafički dizajn i pismo na Višoj politehničkoj školi u Beogradu. Bio je član ULUPUDS-a,  ULUS-a i Saveza novinara Srbije.Izlagao je na više od  četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na više od dvesta grupnih izložbi.


Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 15. januara 2010. godine. 


 


Datum objavljivanja: 21.12.2009.