Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mind Tv

U četvrtak, 19. marta u 19 časova u Modernoj galeriji CZK Lazarevac otvara se izložba fotografija i video rada "Think tv" u okviru projketa "Mind Tv" , autorki Jelene Kovačević Vorgučin i Sibile Petenji Arbutine.


 


"U dobu globаlne konzumаcije mаs-medijskih informаcijа koju prаti rаzvoj tehnološke, medijske i potrošаčke kulture, otvаrа se niz novih problemаtičnih situаcijа koje zаhtevаju strаtegijsko rаzmаtrаnje. Umetnice Sibilа Petenji Arbutinа i Jelenа Kovаčević Vorgučin su uočile problem nekontrolisаnog upijаnjа televizijskog progrаmа koji može dа ostаvi snаžne posledice nа psiho-fizički rаzvoj nаjmlаđih korisnikа, te su kroz procesuаlni projekаt MIND TV krenule u istrаživаnje rаzličitih аspekаtа ove аktuelne društvene pojаve." (iz teksta kataloga)







Jelena Kovačević Vorgučin je rođena 1975. u Novom Sadu. Diplomirala 1998. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo sa tehnologijom. Magistrirala 2003. god. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru za fotografiju, mentor profesor Branimir Karanović. Zaposlena kao docent na Akademiji umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu i predaje u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu (spoljni saradnik), na grafičkom odseku, smer primenjena fotografija. Imala je devet samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Sa svojim istraživačkim radovima učestvovala na međunarodnim konferencijama. Živi u Novom Sadu.





Sibila Petenji Arbutina je rođena 1976. u Novom Sadu. Završila gimnaziju Svetozar Marković, a potom 1999. godine diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafike kod prof. Milana Stanojeva. 2004. magistrirala na istom odseku. Ovo joj je trinaesta samostalna izložba. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Sa svojim istraživačkim radovima učestvovala na sedam međunarodnih konferencija. Dobitnik nagrade za grafiku kao najbolji student 1999. god. i otkupne nagrade "YU PALETA MLADIH" u Vrbasu. Član ULUV-a od 2000. god, od 2003. god. udruženja umetnika "Car Konstantin" u Nišu i član "Likovni krug" u Novom Sadu. Zaposlena je u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu kao predavač, i rukovodilac studijskog programa Primenjena fotografija. Bavi se grafikom, crtanjem, fotografijom i slikanjem. Živi u Novom Sadu.



Izložba će trajati do 6. aprila.


 



Datum objavljivanja: 18.03.2015.