Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mina Glogovac: Empirej

U petak, 31. avgusta u 19. sati u prostoru Amerikana, Doma omladine Beograda otvara se samostalna izložba autorke Mine Glogovac, pod nazivom, "Empirej". Izložba traje do 6. septembra, 2012. godine.


 


Oblaci u koje je udahnut život prestaju da budu samo deo prirode, već postaju deo duboko ličnog. Biće umetnika koji ih čini takvim postaje bestežinsko, a sam umetnički čin bezvremen i nemoguć za bilo kakvu atribuciju. Polazeći od tretmana i uloge neba u kompozicijama renesansnih slikara, gde nebo triseptembarfuje kao neraskidivi deo kompozicije određujući celokupni tonalitet i senzibilitet slike, Mina Glogovac ide do same krajnosti - nebu posvećuje celu kompoziciju. Baratajući sigurnim potezom, u svojim slikama neba Mina Glogovac iskazuje pokušaj da se zaustavi i zadrži trenutak, neka neuhvatljiva istina o sebi, svom životu, svom okruženju. To ''hvatanje'' trenutka i isečka neba za umetnicu znači življenje i uživanje u trenutku zivota, što sve sire gledano, nosi pripadnost idejama lepote i vedrine življenja.



Sve jedno da li Minina neba dozivimo kao svojevrsnu kontrareakciju na skučenost čoveka današnjice (njegovog životnog prostora, erudicije, misli, socijalnog stanja...), kao ogledalo zemlje i odraz krajolika nad kojim se povijaju, kao alegoriju života (sa simbolima koji su tretirani gradativno, ali ne u pravilnom redu - bespuće, probijanje, prolaz, put, čistina, svetlost...), ili kao alegoriju slobode, izabrana tema upravo označava univerzalni princip povezanosti duboko ličnog i objektivnog, materijalnog i kontemplativnog, mikro i makrokosmičkog. Nebo je, tako, saučesnik istorije, čoveka, prirode..., svedok evolucije, nešto sve prisutno i večito, što se i samo svakog časa menja... - kontroverzna pojava sa mnogo istine o dualitetu bića i stvari, koja provejava dok nas sa velikih platana osvaja snaga plavetnila beskraja. (mr Mare Jankova Grujic)






Mina Glogovac rođena je 1970. godine u Beogradu. Diplomirala je 1993. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku primenjeno slikarstvo, Univerziteta umetnosti u Beogradu. magistrirala 2003. godine na istom fakultetu. po završetku osnovnih studija, umetnica dve godine boravi na stručnom usavršavanju u Firenci gde u nekoliko navrata učestvuje u realizaciji monumentalnih murala javnog prostora grada.



Od 1995. godine otpočinje svoj rad kao predavac na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i danas angažovana u svojstvu docenta na predmetu slikarske tehnike. Član ULUS-a od 1995, umetnica je do sada izlagala na referentnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i realizovala brojne samostalne projekte uređenja reprezentativnih javnih objekata (mozaik, vitraz, monumentalno slikarstvo). Teziste rada ove umetnice, bez obzira da li se radi o delima primenjene ili likovne umetnosti, zasniva se na aktivnom objedinjavanju iskustva postojeće arhitektonske sementike javnog prostora i priželjkivanih utopističkih modela jedne imaginarne arhitekture.



http://www.minaglogovac.com



Fotografije radova: http://www.minaglogovac.com/sedmo-nebo.php


 



Datum objavljivanja: 30.08.2012.