Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milunović u Esterhazi palati

Prestižna zbirka savremene umetnosti Esterhazi kolekcije obogaćena je radovima Mihaela Milunovića čija je kompletna serija od sedam slika većeg formata otkupljena početkom ove godine i nalaziće se u stalnoj postavci zbirke u dvorcu Esterhazi.

 





Jedna od najstarijih austrougarskih dinastija , koja još od 17 veka spada u najveće veleposednike i zaštitnike nacionalnog nasledja ,  isto tako ima 400 godina tradicije pokroviteljstva u umetnosti i kulturi čija privatna fondacija privlači više od 160000 posetilaca svake godine. Esterhazi palata u Ajzenštatu je jedna od najlepših baroknih palata u Austriji i predstavlja središte kulturne scene danas.

Na izložbi savremene umetnosti „Central Europe Revisited III“ bili su predstavljeni po treći put autentični i moderni primeri Centralne evropske umetnosti medju kojima se našla i kolekcija radova našeg vizuelnog umetnika  koji živi i radi na relaciji Beograd- Pariz.



Mihael Milunović spada u red onih  umetnika koji su za kratko vreme stvorili prepoznatljiv izraz i upečatljiv vizuelni jezik.Temeljna proučavanja najrazličitijih polja društvene istorije, militaristike, naučnog inžinjeringa,  detaljno poznavanje mitova, heraldike, subkulture, sveta pop kulture i mass medija, stripa, advertajzinga, doprineli su jedinstvenom uglu posmatranja i analiziranja realnosti, ključnoj tački njegove umetničke prakse. Umetnikovi radovi funkcionišu kao minijaturni univerzumi, reflektujući drame aktuelnih globalnih društveno političkih i ekonomskih odnosa, konfuziju i krizu etičkih vrednosti, kolektivnu psihozu i strepnju o daljoj sudbini  ljudske zajednice  sve nemoćnijoj u pružanju otpora sopstvenim željama, hirovima i fantazijama.



Mihael Milunović (1967) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a specijalističke studije završio na l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. U profesionalnoj biografiji Milunović  beleži dvadeset samostalnih i preko trideset grupnih izložbi u Srbiji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Danskoj, Švjacarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Engleskoj... Dobitnik je prestižnih priznanja kao što su otkupna nagrada 18. Memorijala Nadežda Petrović i nagrada Fondacije P.A.Renoir.

Milunovićeva dela se nalaze u  značajnim muzejskim kolekcijama: Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Beč; Museo d’Arte Contemporanea Palazzo Forti, Verona; Muzej Savremene Umetnosti Beograd, kao i u mnogim privatnim kolekcijama savremene umetnosti, a neka od dela iz serije na kojoj radi poslednje tri godine do sada je otkupila Kompanija Telenor.





Beogradska publika će imati priliku da u aprilu u Novoj galeriji na Andrićevom vencu vidi Milunovićevu najnoviju slikarsku produkciju.

Milunovićevu umetničku produkciju internacionalno zastupa i nekoliko vrlo renomiranih galerija poput  Galerie Georges Verney-Carron, Lion; Galerie Pièce Unique, Pariz; Gallery LM, Seul; Galerie Guy Bärtschi, Ženeva; Gallery Poulsen, Kopenhagen...Autor živi i radi na relaciji Beograd – Brisel – Pariz.


 



Datum objavljivanja: 01.03.2011.