Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milun Šiljković: Materija - Svest - Energija

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, u periodu od 11. - 25. februara, 2013. godine, održaće se samostalna izložba skulptura autora Miluna Šiljkovića, pod nazivom, "Materija - Svest - Energija".


 


Milun Šiljković je i kao umetnik i kao ličnost autentična pojava. Već više od trideset godina Milun se bavi produkcijom predmeta u drvetu koji izmiču klasifikaciji naivne umetnosti jer se ne bave tematskim stereotipima kao što su genre scene i objekti seoskog života, sve narativa na kojima inače naivna umetnost počiva kao sentimentalni podsetnik za idealizovanu prošlost.

Milun ima snažnu potrebu da se izrazi gledanjem i viđenjem, kako bi to govorio  profesor Kosta Bogdanović. On svoja viđenja manifestuje u drvetu kao sebi najbližem materijalu, toliko bliskom da se gotovo identifikovao sa njegovom strukturom. Dakle, on gleda i, sledeći neku sopstvenu liniju viđenja, radi na drvetu bespogovorno poštujući osobine i njegovu materijalnu prirodu.  (Slavko Timotijević izvod iz teksta)



Milun Šiljković je rođen u Mokroj Gori 1949. godine. Likovno se samostalno formirao (samouk). Do sada je imao preko 100 žiriranih i preko 100 grupnih izložbi, 15 samostalnih izložbi, 15 likovnih kolonija (4 međunarodne). Nagrađivan je i pohvaljivan šest puta.  Član je ULUS-a i SULUV-a. Živi u Pančevu i Mokroj Gori.


 



Datum objavljivanja: 05.02.2013.