Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miloš Janjanin: Metamorfoze

U utorak, 25. marta u 19 sati u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba ctrža autora Milođa Janjanina, pod nazivom, "Metamorfoze".


 


Metamorfoza



 

Život kao metamorfoza. Metamorfoze kao preobražaji. Živi organizmi kao forme koje se menjaju, koje kroz svoju transformaciju veličaju proces razlaganja, truljenja, razvitka, stvarajući iluziju novih oblika čulnim putovanjem. Da li je stalna potreba za preobražajem posledica estetike brzine koja nam je nametnuta savremenim društvom? Da li se poremetio prirodan tok metamorfoze oblika? I da li je ljudski um primećuje samostalno promene svoje okoline kao i njega samog? Metamorfoze su preobražaji od jednog tela u drugo, trece.Trudimo se da sve fiksiramo, da stvari postanu stabilne, nepromenljive, zauvek date jer smo samo tako sigurni u njih. U suštini sve je metarmofoza, nista nije zauvek dato. Metamorfoze su nase prirodno stanje i kad to osvestimo biće nam mnogo lakše.



U crtežima iz serije Metamorfoza preovladava element dinamizma, biofuturizma i genetskog inženjeringa. U pokretu sudeluju i objekat i prostor unutar koga se on kreće. Analitički pristup stvarnosti, geometrijski karakter oblika, fragmentacija i dekompozicija oslikava trenutnu realnost.



Miloš Janjanin je rodjen 1985 godine u Beogradu. Diplomirao na Accademia di bellearti u Firenci 2011 god,  odsek slikarstvo, u klasi profesora Andrea Granchi. Umetnik se kroz svoj rad bavi temom metamorfoze, razbijanjem iluzija sigurnosti i stabilnosti, pomeranjem granica realnog. Transformacijom kao jedinim načinom napretka ka licnoj slobodi. Promenama kao prirodnim stanjima svakog bića. Njegov rad je izlagan  na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.



Miloš Janjanin trenutno živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2014.