Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miloš Babić, Ravnoteža znakova

U Galeriji Doma Vojske Srbije 20. marta 2014. godine u 19 časova svečano će biti otvorena izložba "Miloš Babić, Ravnoteža znakova", koju Medija centar Odbrana priređuje u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica.


 


Brojni radovi Miloša Babića (1904-1968), slikara i grafičkog dizajnera, rađeni za filmske kuće i reklamne agencije, svojevremeno su krasili novine i zabate mnogih zgrada. Babićeva dela iz oblasti primenjene umetnosti smatraju se vrednim ostvarenjima međuratnog beogradskog grafičkog dizajna. Stilska srodnost, sličnost kompozicije i motiva na slikama, obeležile su njegov dizajnerski opus i međuratni ciklus stvaranja.



Postavka „MILOŠ BABIĆ, Ravnoteža znakova“ zasniva se na: seriji uljanih slika, koje odražavaju konstruktivističko-futuristički duh modernizma tridesetih godina 20. veka; radovima podstaknutim kursom figuralnog crtanja Petra Dobrovića, na koje je autor odlazio od 1934. do 1940. i pejzažima i portretima zasnovanim na tradiciji poentilizma – vremenom preraslog u fazu razigranih krugova.



Na otvaranju izložbe govoriće: potpukovnik Slavoljub Marković, direktor MC „Odbrana“; Ljubica Vuković Dulić, istoričar umetnosti i kustos iz Gradskog muzeja Subotica i mr Bojana Popović, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2014.