Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Miljana Radenković: FUR - fashion crime

U ponedeljak, 8. septembra u 18 sati u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba dizajna autorke Miljane Radenković pod nazivom, "FUR - fashion crime". Izložba traje do 15. septembra, 2014. godine.

 



 


Sveobuhvatno pristupanje stvaralačkom procesu u dizajnu, koje je bez sumnje vrlo kompleksno, kao i apsolutna doslednost u rešavanju bilo kog likovno - grafičkog problema, ono je što Miljanu izdvaja i čini je prepoznatljivim mladim umetnikom u svim aspektima umetničkog stvaranja. Izuzetno promišljanje. Visok stepen kreativnosti. U radovima koji su pred nama, prisutan je ne samo kvalitet, već i vrlo jasna i pročišćena grafička ideja, kao i očigledna težnja za inovativnim, ali ne samo u domenu novih materijala i tehnologija, već i u načinu posmatranja dizajna kao kreativnog čina. Sve je razrađeno do detalja, uz izuzetan osećaj za meru. Kompozicija - minimalistička. Autorkin pogled na svet dizajna i umetnosti uopšte, svakako je snažna, ali i vrlo kontrolisana stilizacija, jednostavna igra ritmova, oblika i ahromatske kontrasti, kao i dramatični uplivi crvenih. Konkretna ideja smeštena je u odgovarajući likovni sadržaj, koji svojim jednostavnim vizuelnim jezikom ne ugrožava jasnoću poruke koju nosi. Obuzeta znakovnim, kadikada i samim slovnim znacima, Miljana stvara nove zanimljive celine, ispod čijih površina je jasno definisana poruka modernog života: da dizajn danas, kao jedan od najznačajnijih vidova masovne komunikacije, ima obavezu da preuzme aktivnu društvenu ulogu, kritikujući svet oko sebe, skrećući pažnju na moderne sociološke fenomene, i to vizuelnom retorikom, kroz znak koji predstavlja najuniverzalnije sredstvo vizuelne komunikacije, komunikacije bez ijedne reči.

Mr Bojan Živić


Miljana Radenković (1989) diplomirala je 2012. godine na studijskom programu Grafički dizajn, a 2013. godine odbranila je završni rad na master akademskim studijama, na Fakultetu umetnosti u Nišu. Trenutno je student doktorskih studija, smer Primenjene umetnosti i dizajn, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i objavljenih dela. Dobitnik je nekoliko nagrada u domenu primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna. Realizovala je pet samostalnih izložbi: Izložba plakata „Znakovna retorika“ u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, „Vizuelizacija reči“ u Galeriji TRAG u Beogradu, „Nestajanje“ u Galeriji SKC-a u Kragujevcu, „Plakat“ u Centru za kulturu u Beloj Palanci i „Vizuelna retorika“ u Galeriji Niškog kulturnog centra u Nišu. Izlagala je na preko trideset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu - Lisabon, Zagreb, Veliko Trnovo, Lom, Beograd, Novi Sad, Šabac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Niš, Bela Palanka... Radi kao asistent na predmetu Grafičke komunikacije na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.


 



Datum objavljivanja: 08.09.2014.