Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milivoje Bogatinović: Ribe – izmaštano i stvarno

Izložbu dela Milivoja Bogatinovića "Ribe – izmaštano i stvarno" svečano će otvoriti u četvrtak, 10. decembra u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd), v.d. direktora Zavoda Marina Lukić Cvetić.


 


U programu učestvuju muzičari Živojin Velimirović i Nikola Mendelson, a stihove će govoriti pesnik Milan Rakić.



„Ribe – omiljen lajtmotiv, simbol života i samoga Hrista – istovremeno predstavljaju dominantan fenomen i pokretačku snagu na svih 4.000 kolaža Milivoja Bogatinovića. Iskonsko, izmaštano i stvarno izmešalo se, rasplelo i kristalisalo kroz poseban kreativni impuls talentovanog stvaraoca i upornog istraživača. Tema ribe zasnovana je na istorijskom prožimanju od prapočetaka civilizacije, Lepenskog vira, Vinčanske kulture, antike, blistavih mozaika helenizma, freskopisa srednjovekovne Gračanice, mrtvih priroda flamanskih majstora, pa sve do današnjih dana. Umetnik zavidnih kreatorskih potencijala, koji pre svega svojim najtananijim čulima zapaža i istražuje, bazira kompozicije u svom omiljenom arealu, kroz traganje i igru. Stvaralački duh Milivoja Bogatinovića, svesno ili nesvesno, ipak se najviše oslanja na memoriju helenističkih podnih mozaika i otuda je prisutan specifičan „horor vakui“, odnosno strah od praznog prostora. Čitava raspoloživa površina isprepletana je

fantastičnim oblicima, pa često pipci i lelujava peraja izlaze iz ravni slike na paspartu, što daje posebnu životnost... Milivoje Bogatinović sve vreme živi život radoznalog dečaka, odraslog uz izmaštani svet Žila Verna, prozorljivo zagledanog u vodu. On vidi, oseća i beleži ono što drugi ne vide, tako da svojim kolažima prenosi duboku emociju i večnu inspiraciju, zasnovanu na istini mora, u kome je sve začeto i odakle je sve započelo. Suština njegovih slika je bogatstvo oblika i čiste pikturalnosti, koju nam svima nesebično prenosi“, objašnjava u katalogu izložbe Marina Lukić Cvetić.



Milivoje Bogatinović je rođen u Karavukovu 1946. Godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi, na katedri za likovne umetnosti u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Slobodana Sotirova, prof. Zdravka Vajagića i prof. Miluna Mitrovića. Član je ULUS-a od 1985. Godine, a izlaže sa udruženjem od 1984. Godine. Živi i radi u Beogradu.



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 



Datum objavljivanja: 09.12.2015.