Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mileta Vitorović - studija jednog slučaja

U petak, 6.mart 2015. u 19h u MSUV, Dunavska 37. Novi Sad, otvara se izložba, "Mileta Vitorović - studija jednog slučaja". Kustos, Luka Kulić.


 


Mileta Vitorović je zajedno sa Milanom Kercom najveći dobrotvor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine čiji radovi obuhvataju najveći broj u kolekciji Muzeja. Ova izložba je fokusirana na jedan segment iz zbirke radova Milete Vitorovića, odnosno seriju slika (Znak u belom, Znak u crnom, Znak I, II, III, itd.) od 150 slika koju je moguće posmatrati kao zasebnu celinu u okviru velikog broja radova koju Muzej od ovog autora poseduje u svojoj kolekciji. Izložba će se pozabaviti jednim mogućim načinom interpretacije i ponovnog bavljenja onim delom kolekcije koji više nije u glavnom fokusu muzeja, kako bi se, između ostalog, ukazalo na problem nagomilavanja i prostog trezoriranja umetničkih radova u muzejskim institucijama. Takođe, kroz izložbu, će biti problematizovan način na koji radovi dospevaju u muzej, sistem ili metod iscrpljivanja ideje odnosno teme, i isproban jedan drugačiji način percepcije Slike kroz njenu transformaciju. Ideja je da se kroz autokritički stav preispita način na koji muzeji prikupljaju umetnička dela, koja je njihova sveukupna funkcija i koja je to zapravo (ne)izvesna sudbina umetničkog dela u jednom muzeju..



 

Mileta Vitorović  (1920−1991)



Slikar i grafičar Mileta Vitorović  rođen je u Šepšinu kod Mladenovca 1920. godine. Po završetku Umetničke škole, upisuje  Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1940. godine, a već naredne godine učestvuje u organizovanju ustanka u svom kraju. Iste godine prvi put izlaže u Osnovnoj školi na Rudniku sa Borom Baruhom. Tokom rata biva uhapšen i interniran u Norvešku. U logoru nastaje niz crtežа, skica i studija kojima su ilustrovane ilegalnе pubikacije izdavane od zatočenika. Po završetku rata vraća se u Beograd i nastavlja studije nа Akademiji likovnih umetnosti. 1956. godine zajedno sa Mihajlom Dejanovićem, Ivanom Jakobčićem i Stanislavom Zubovićеm osniva likovnu grupu „Ideje” i iste godine realizuje prvu izložbu te likovne grupe. Samostalno izlaže od 1956. godine.  Bio je član ULUS-a, SULUV-a, Grafičkog kolektiva, Umetničke kolonije Ečka. Izlagao je  na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.



 (izvod iz autorskog teksta Muzej kao trezor,  princip svega ili ničeg_Luka Kulić)


 



Datum objavljivanja: 04.03.2015.