Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milenko Žarković: Linija horizonta

U četvrtak 27. marta u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, otvara se izložba radova autora Milenka Žarkovića, pod nazivom, "Linija horizonta".


 


U svom višedecenijskom slikarskom  opusu koji se kreće od poetskog realizma do lirske apstrakcije, Milenko Žarković (1940)  dosledno razrađuje ideju o slici kao autonomnom organizmu, samodovoljnom svetu koji nastaje u procesu eliminacije svega pojedinačnog kao ,,beznačajnog i sporednog". Na asocijativnim pejzažima motivi peščane obale i morske pučine koji su poslužili kao polazište, postepeno  iščezavaju u smenjivanju  horizontalnih  planova komponovanih svedenim kolorističkim i valerskim odnosima.

Milenko Žarković (1940) diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a istovremeno i diplomirao na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Osim kontinuiranog rada u oblasti slikarstva i grafike, objavio je i niz eseja o umetnosti  i  likovnih kritika u stručnim časopisima. Imao je jedanaest samostalnih izložbi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama muzeja u Beogradu, Cetinju, Oslu kao i privatnim zbirkama.





Žarković pokazuje krajnju osetljivost u načinu slikanja, pogotovo u sledu tonske, gotovo beskrajne gradacije. Kako se takvim razlaganjem i raslojavanjem pigmenta optika slike ne bi rasplinula, on koristi jedva primetnu, tek nagoveštenu šemu crteža čija konstrukcija kroti razuđene površine, razdvaja i spaja ujednačena polja svedena na skladna, krajnje diskretna ritmička gibanja u kojima ništa nije istaknuto, niti u njima ima odveć naglašenih iskoraka. Slika je natopljena spektrom pastelnih, prozračnih, napokon, suptilno nanetih supstanci koje ne trpe nagle razdeline.

Motivi su oslobođeni oštrih kontura; u njima je sve lepršavo i meko. Sve je uspostavljeno providnim slojevima pigmenata koji stvaraju atmosferu utišanih, svetlom obasjanih tragova, potvrđenih ustrojstvom sublimiranih, složenom gradacijom uspostavljenih efekata. Cela slika je sazdana umirenim bojenim kazivanjem, ponekad prelaznim valerima uz obilato korišćenje neutralnih tonova. Nalik impresionistima, Žarković hvata, iseca i fiksira zaustavljeni trenutak, trenutak iskonskog doživljaja svetlošću okupanog primorskog podneblja iz koga potiče vitalitet njegovog tvorenja.



Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 25.03.2014.