Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milena

BeFem, feministički kulturni centar, poziva vas na projekciju filma "Milena" rediteljke Čarne Radoičić, u petak, 30. septembra, sa početkom u 19 časova, u Kulturnom centru Rex, Jevrejska, 16.


 


Film "Milena" je dokumentarno-igrana stuktura o intrigantnom životu i radu čuvene multidisciplinarne umetnice Milene Pavlović Barilli (Požarevac, 1909 - Njujork, 1945), o njenom specifičnom i autentičnom senzibilitetu i o njenom uticaju na savremenu umetničku scenu i mlade umetnike različitih struka koji se inspirišu njenim radom. Film prepliće i spaja prošlost i sadašnjost kroz ženski umetnički senzibilitet koji putuje kroz vreme; bavi se Milenom kao kreativnim putokazom, tretirajući i manje poznate segmente njenog stvaralaštva - fantastičnu poeziju i komercijalni dizajn koji je radila između ostalih i za čuveni časopis "Vogue", a govori i o stanju u institucijama kulture u Srbiji nekada i sada.



 



U filmu se pojavljuju ljudi koji su se u svom radu svi bavili Milenom: reditelj Đorđe Kadijević, filološkinja Adele Macola, književnice Mirjana Mitrović i Mirjana Bjelogrlić Nikolov, ilustratorka Bojana Dimitrovski, istoričarke umetnosti Irina Subotić, Žana Gvozdenović, Olivera Janković, modna dizajnerka Ingrid Huljev, kao i razni mladi umetnici i studenti koji stvaraju inspirisani Milenom sopstvena dela.



scenario i režija: Čarna Radoičić

direktor fotografije: Dalibor Tonković

montaža: Mateja Rackov

kostim: Jovana Malešević

muzika: Đorđe Miljenović, Aleksandar Sedlar

dizajn zvuka: Aleksandar Protić

producenti: Ivana Antić, Kosta Glušica, Čarna Radoičić

produkcija: Tuna fish studio

trajanje: 75 minuta

proizvodnja: 2011.


Nakon projekcije filma sledi razgovor sa autorkom, Čarnom Radoičić.



Ulaz na projekciju je slobodan.



Čarna Radoičić (ex Manojlović) je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je filmsku režiju 2003. godine na Akademiji Umetnosti u klasi prof. Slobodana Šijana. Usavršavala se na mnogim domaćim i internacionalnim master klasovima (master klas prof. Christiana Bergera, Jean Andre Fieschija, Miroslava Janeka, Emira Kusturice...). Za diplomski film - celovečernji dokumentarac „Tri (u)lične priče" (2003) osvojila je Grand Prix 50. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nagradu za najboljeg reditelja debitanta, i još nekoliko nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu. Njen drugi celovečernji dokumentarni film „Miki Manojlović: filmska ostvarenja" (2005) je, kao i prethodni, napisala, snimala, režirala i koproducirala. Rediteljka velikih dokumentarnih tv serijala o ljudskim pravima koje je režirala u produkciji PG „Mreže". 2009. godine je umetnička direktorka i selektorka Festivala Ženskog Filma „Žensko oko sveta", prvog festivala ženskog filma na Balkanu, od ukupno 30-ak postojećih takvih manifestacija u svetu. 2010. godine upisuje studijski program Kreativne Industrije, doktorske umetničke studije na Akademiji Umetnosti u Beogradu. Docent je na katedri za filmsku režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu.



www.befem.org


 



Datum objavljivanja: 28.09.2011.