Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milčo Mančevski: Pet kapi sna

U utorak, 6. marta u 19. sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba fotografija Milča Mančevskog, pod nazivom, "Pet kapi sna". Izložba traje do 25. marta, 2012. godine.


 


Milčo Mančevski je jedan od vodećih filmskih režisera i vizuelnih umetnika današnjice. Aktivan u savremenoj umetnosti (film, vizuelne umetnosti i književnost), predstavlja se u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda izložbom fotografija pod nazivom Pet kapi sna.



Izložbu čini 49 nizova po pet fotografija postavljenih horizontalno.



 

Izbor je napravljen od nekoliko hiljada fotografija koje je autor snimao odvojeno u periodu dužem od jedne decenije u vidu zapisa o mnoštvu svakodnevnih događanja, uličnih scena, snimanja, intimnih beleški i, naravno, sa njegovih stalnih putovanja, među kojima su i posete Indiji, Aziji i Africi.



Taj veliki disparatan raspon u vremenu, prostoru i motivima, Mančevski objedinjuje postupkom montaže i kolažiranja, kojim fotografije povezuje u jedinstvene kompozicije, od kojih svaku čini pet pojedinačnih slika. Kompozicije su formirane slikarskom metodom harmonizacije ili suprotstavljanja formalnih, vizuelnih obeležja pojedinačnih predstava (ulični grafizmi, skulpturalni predmeti i likovi, puno-prazno, bojene teksture i sl.), što čini da njegove vizuelno i koloristicčki zasićene fotografije odišu velikim izobiljem.



Intenzitet  fluktuirajuće razmene formi, boja i sadrzžina, koji postoji u kompozicijama, uspeva ne samo da prodre ispod površine banalnosti svakodnevnih životnih situacija i pokaže njihovu skrivenu poetiku nego i da tu stvarnost transformiše u nešto što se istovremeno približava muzičkoj ili poetskoj kompoziciji. Pet kapi sna  je stoga jedan neobičan fotografski putopis o zadovoljstvu i radosti gledanja i otkrivanja svakog trenutka postojanja sveta oko nas.



 Zoran Petrovski, kustos Muzeja savremene umetnosti u Skoplju (odlomak)



Datum objavljivanja: 02.03.2012.