Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milan Stašević: Isto, sa razlikom

U utorak, 20. oktobra 2015. u 19h u Galeriji 212, Vlajkovićeva 25., otvara se samostalna izložba slika autora Milana Staševića, pod nazivom, "Isto, sa razlikom". Izložba će biti otvorena do 3. novembra 2015. godine.

 



U Galeriji 212 biće predstavljeni najnoviji radovi slikara Milana Staševića. Izložba pod nazivom Isto, sa razlikom sadrži slike nastale 2014. i 2015. godine, na kojima umetnik, posle tačno četiri decenije od završetka studija, objedinjujući svoja dosadašnja iskustva, obrađuje istu temu stavljajući je u različite kontekste gradeći novi savremeni pristup svog promišljanja.



U ovoj fazi Stašević se donekle ograničava na motive iz ruralne sredine, kojim pristupa bez folklorne osnove, ali se i nadovezuje na prethodne cikluse u kojima je stvarao „imaginarne muzeje“ i zadržava fragmentarnost i citatnost, postmodernističke osobine koje su ga ranije odlikovale. Mogu se primetiti reference na Pikasa i Miroa, ali i na tipične postupke naivne umetnosti. Predstavom seoske kuće, konstantom ovih radova, počinje Staševićevo traganje za izgubljenim vremenom. (iz kataloga Natalija Cerović)


Milan Stašević je rođen 1946. u Vojvoda Stepi, Srbija. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1975. u klasi profesora Zorana Petrovića. Postdiplomske studije slikarstva završio je na istom fakultetu 1977. u klasi profesora Mladena Srbinovića.  Član je ULUS-a od 1977. i Grafičkog kolektiva od 1978. Radio je kao redovni profesor predmeta Crtanje i Slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Obninsku, Rusija. Studijska putovanja: Italija, Holandija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Austrija, Mađarska, Grčka, Danska, Rusija.  Imao je preko 60 samostalnih i preko 350 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dela Milana Staševića nalaze se u značajnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Kabineta grafike Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, Instituta za kulturu Katanije (Italija), Muzeja savremene umetnosti Skoplje, Galerije savremene jugoslovenske grafike u Bitolju, Međunarodne umjetničke kolonije u Počitelju, Narodnog muzeja u Aranđelovcu, Zamka kulture Vrnjačka Banja, Narodnog muzeja u Kruševcu, Moderne galerije u Podgorici, Savremene galerije u Zrenjaninu, RTS-a, Fonda Galerije savremene umetnosti u Nišu, Fonda Association Mouvement d’Art Contemporain u Šamalijeru - Overnja (Francuska), Fonda Madlena Zepter, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Fondacije Milene Pavlović Barili u Požarevcu, Moderne galerije u Lazarevcu, Muzeja istorije u Obninsku (Rusija), Muzeja Zepter u Beogradu.  Živi i stvara u Beogradu i u Vojvoda Stepi.


Nagrade:

1973. Velika Plana, Nagrada likovne kolonije „Pokajnica“

1975. Beograd, Prva nagrada Jugoslovenske autorske agencije

1979. Beograd, „Zlatna paleta“ – nagrada za slikarstvo na 61. izložbi ULUS-a

1983. Beograd, „Zlatna igla“ – nagrada za grafiku na 69. Prolećnoj izložbi ULUS-a

1984. Niš, Prva nagrada likovne kolonije „Sićevo“

1986. Zagreb, Otkupna nagrada Kabineta grafike Galerije suvremene umjetnosti

1987. Bitolj, Otkupna nagrada za najbolju inovaciju na izložbi 6. Trijenale jugoslovenske 

          savremene grafike

1991. Beograd, „Mali pečat“ Grafičkog kolektiva

1992. Beograd, Treća nagrada na 2. Bijenalu grafike

1992. Beograd, Otkupna nagrada Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu

1993. Varna, Nagrada na 7. Internacijonalnom bijenalu grafike Galerije 8

1995. Beograd, „Veliki pečat“ Grafičkog kolektiva

1997. Zrenjanin, Treća nagrada za akvarel na 3. Bijenalu akvarela Jugoslavije

2001. Beograd, Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za grafiku malog formata



Datum objavljivanja: 19.10.2015.