Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milan Kulić: Odnosi prostornih oblika

Otvaranje samostalne izložbe skulptura autora Milana Kulića, pod nazivom „Odnosi prostornih oblika", održaće se u Galeriji '73 u četvrtak, 28. januara 2016. god. u 19 časova.


 


Milan Kulić (1988. NoviSad), završio je osnovne i master akademske studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Italija, Kanada). Dobitnik je više nagrada tokom školovanja - nagrada Sreten Stojanović, za rezultate u skulpturi (2011) i Nagrada za skulpturu u materijalu SO Savski venac(2010. i 2012). Stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde je od 2014. godine angažovan  na projektu Društvo, duhovno-materijalna kultura i komunikacije u praistoriji i ranoj istoriji Balkana pri Balkanološkom institutu SANU. Član jeUdruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2015. godine.



Milan Kulić ovom prilikom  izlaže skulpture u drvetu, kamenu i metalu nastale u periodu 2011-2015. godine, kao i crteže izvedene kombinovanom tehnikom koji su stvarani paralelno sa izradom skulptura.Radovi su nastali kao produkt i straživanja prirode korišćenog materijala, kao i međusobnih odnosa samih skulptorskih formi. „ Korišćenjem redukovane form e kao fundamentalnog elementa likovnog izraza i poznavanjem sastava i ponašanja korišćenog materijala, težio sam da postignem sklad između forme i sadržaja, između onog što je u formi vidljivo i onoga što je iza vidljivog, između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Materijal je do kraja prilagođen funkciji i značenju same ideje; oblik nije viš earhetipska, simbolška ili mitska projekcija nekog vanplastičkog sadržaja već postaje realna prisutnost jedne opisne, predmetne ili čiste geometrijske forme. Predstavljene skulpture nisu zasnovane isključivo na principu oblikovanja volumena – povezivanje elemenata jedn ekonstrukcije slobodno postavljene na istoj ravni tla na kojoj se kreće i samposmatrač izražava stvaralačku težnju ka konkretnoj prostornoj efektivnosti.“(iz teksta autora)



Izložba će biti otvorenado 9. februara 2016. godine. 


 


 


 



Datum objavljivanja: 27.01.2016.