Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milan Konjović: Povratak u Pariz

Retrospektivna izložba slika Milana Konjovića Povratak u Pariz, nakon gostovanja u glavnom gradu Francuske, biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u sredu 8. avgusta 2012. godine u 20. sati.


 


Nakon uspeha koji je ova ekskluzivna postavka ostvarila u Kulturnom centru Srbije u Parizu, novosadska publika će imati priliku da vidi odabrane radove iz Galerije „Milan Konjović” u Somboru. Izložba kojom je započeto obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva Milana Konjovića nadovezaće se na dela čuvenog umetnika koja se čuvaju u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastala od 1926. do 1956. godine.


Milan Konjović (1898–1993), slikar karakterističnog ekspresionističkog izraza, od ranih godina vezan za Pariz, bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru. Ostvario je bogat opus od oko 6000 dela i učestvovao na preko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući delima koje je zaveštao Somboru, 1966. godine otvoren je legat – Galerija „Milan Konjović”.



U okviru pratećeg programa izložbe Povratak u Pariz biće organizovano tematsko vođenje o dve slike iz fonda Spomen-zbirke nastale tokom Konjovićeve „Plave“, pariske faze – Moj atelje i Moj atelje II (obe iz 1930. godine). Publika će takođe moći da pogleda dokumentarni TV film Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića (proizvodnja RTV Vojvodina, 1998), koji predstavlja stvaralaštvo poznatog slikara.


 



Datum objavljivanja: 25.07.2012.