Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Milan Kašanin: Gradovi i dvorci u srednjevekovnoj Srbiji

Predstavljanje knjige Milana Kašanina: Gradovi i dvorci u srednjevekovnoj Srbiji, priredila Branka Ivanić, četvrtak, 10. mart 2016. u 18 časova, Galerija fresaka, Cara Uroša 20.

 


Predstavljenje ovog, po prvi put objavljenog materijala, zakazano je u Galeriji fresaka gde je Milan Kašanin bio prvi direktor ove jedinstvene ustanove danas u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu. Ovaj ugledni istoričar umetnosti i književnik, bio je i direktor Narodnog muzeja u vreme kada je nosio naziv Muzej kneza Pavla, uporedo baveći se istraživanjima i proučevanjem srednjovekovne umetnosti Srbije.  Knjiga Gradovi i dvorci u srednjovekovnoj Srbiji jeste objedinjeni segment naučne građe i fotografija Milana Kašanina, iz bogatog rukopisnog fonda koji se po želji samog autora čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Izdanje je konačno uobličila i priredila mr Branka Ivanić muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.O knjizi dr Milana Kašanina, Gradovi i dovrci u srednjovekovnoj

Srbiji 10. marta u 18 časova će govoriti:



mr Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu i glavni i odgovorni urednik izdanja



Jana Aleksić -  Institut za književnost i umetnost



prof. dr Miodrag Marković, dopisni član SANU - Filozofski fakultet u Beogradu



mr Branka Ivanić –muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i priređivač izdanja


U svoje vreme Milan Kašanin je nameravao da u celinama, kao što bi bile civilna i sakralna arhitektura, slikarstvo i primenjena umetnost, predstavi srednjovekovnu kulturnu baštinu i istoriju Srbije u nekoliko obimnih tomova. U knjizi  Gradovi i dvorci u srednjovekovnoj Srbiji  objavljena je naučna građa koju je Milan Kašanin prikupljao od 1923. tokom narednih 50 godina. Publikovanjem ove monografije delimično se ostvaruje Kašaninova zamisao da se savremenom čitaocu predstavi srpski srednjovekovni grad, na način blizak onom iz 1978. kada je objavio monumentalnu studiju Srpska književnost u srednjem veku.


 


Datum objavljivanja: 08.03.2016.