Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mikro Art

Mikro Art kao neformalna grupa postoji od 2009. godine, a registrovano je kao udruženje građana početkom 2011.

 


Udruženje Mikro Art vidi kao svoje glavne ciljeve 1) uključivanje umetnosti u kreiranje vrednosnog sistema društva 2) izmeštanje umetnosti u javni prostor i 3) stvaranje novih centara umetnosti u okviru neiskorišćenih gradskih potencijala.


Najvažniji projekti udruženja su:

Formiranje prve beogradske Ulične galerije – pionirski poduhvat po upotrebi javnog prostora, po programu koji predlažemo, a i po pravnom modelu koji je omogućio saradnju gradskih i opštinskih institucija sa udruženjima građana u preuređenju i iskorišćenju javnog prostora.


Formiranje prve beogradske taktilne galerije u javnom prostoru u saradnji sa školom za slabovide „Dragan Kovačević“.   Zapušteni prolaz u Šafarikovoj ulici biće preuređen u galeriju koja treba da služi slabovidim i slepim osobama.  Model formiranja Ulične galerije iskorišćen je za još jedan javni prostor koji će dobiti svoju novu funkciju.


Udruženje je jedan od stalnih članova i inicijatora Ekspedicije Inex film prvog Beogradskog kulturnog skvota, projekta preuzimanja napuštene zgrade za potrebe kulturnih udruženja i pojedinaca. Ona okuplja pojedinace i organizacije kojima je neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a koje pored sopstvenog znanja i volje uglavnom ne raspoložu drugim resursima.

U zajedničkoj produkciji organizovali smo veliki broj izložbi, debata, koncerata i projekcija.


Mikro festival amaterskog filma - Napredak tehnologije i njena dostupnost velikom broju ljudi rezultirali su stvaranjem i novih mogućnosti za kreativno razmišljanje kroz film/video kako profesionalnim autorima tako i svima onima kojima to nije primarni vid izražavanja. Mikro festival amaterskog filma u svoja dva prethodna izdanja okupio je preko sto autora koji se bave filmskom i video umetnošću. 


Filmska produkcija Mikro Art-a je rezultirala snimanjem četiri filma: “Zlatni delišes” koji se bavi LGBT problematikom, “Utočište” govori o problemima azilanata u Evropskoj uniji, “Nije svejedno” o zloupotrebama narkotika i “Skidanje” u saradnji sa Geopoetikom, o poznatom norveškom piscu Erlendu Luu.


U prostoru Mikro galerije predstavilo se 12 mladih i neafirmisanih autora koji se bave amaterskom i marginalnom vizuelnom umetnošću.


 


Datum objavljivanja: 19.04.2012.