Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja u Beogradu

Četvrtak, 17. jul, 2014., u 18. časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu održaće se predavanje "Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja u Beogradu".


 


Ovog četvrtka, 17. jula u 18 časova, u atrijumu Narodnog muzeja, viši kustos, Petar Petrović održaće predavanje Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja u Beogradu. Predavanje će biti održano u okviru pratećih programa izložbe Kroz lica muzeja. Autori aktuelne izložbe su se bavili istorijatom Narodnog muzeja, predstavljajući domete odabranih ličnosti koje su, bilo kao dobrotvori ili istraživači doprilneli formiranju, razvoju i obogaćivanju Narodnog muzeja. Izložba je priređena povodom obeležavanja 170. godišnjice od osnivanja najstarije i najveće muzejske kuće u Srbiji.



Mihajlo Pupin je svakako jedan od izuzetnih među mnogim poklonodavcima Narodnog muzeja, a održavanjem ovog predavanja Narodni muzej će obeležiti i 160. godišnjicu od naučnikovog rođenja. Prvi među Pupinovim dobročiniteljskim gestovima bio je otkup dve posebno značajne slike sa Svetske izložbe u Parizu 1889. Reč je o radovima Uroša Predića Siroče i Hercegovački begunci, koje je Pupin poklonio Narodnom muzeju i koje su tokom dugog niza godina bile integralni deo stalne muzejske postavke. Slika Hercegovački begunci biće ovom prilikom izložena tokom predavanja.


 



Datum objavljivanja: 15.07.2014.