Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mihailo Vasiljević: Trans

U utorak, 12. aprila u 18. časova u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, otvara se samostalna izložba fotografija autora Mihaila Vasiljevića, pod nazivom, "Trans". Izložba traje do 9. maja, 2016. godine.


 


„Trans.“ je skraćenica za englesku reč za „prevod“ (translation), ali može da znači i „tranziciju“, „tranzit“ ili „stanje transa“.



„Fotografije prizivaju dvostruku prolaznost. Prva, prividna i lažna prolaznost, karakteristika je okruženja srpskog društva u kojem tranzicija i stanje prelaska sa socijalističkog na kapitalistički ekonomski model, onako kako to autor svedoči uz pomoć fotografija, ne menjaju krajolik, bez obzira na likvidnost kapitala. S druge strane, može se govoriti o prolaznosti svojstvenoj fotografu koji stvara na putu, sledeći tradiciju on the road fotografije koju je tridesetih godina prošlog veka utemeljio Voker Evans (Walker Evans). Ta druga prolaznost ukazuje na prizore i karaktere koji su naizgled nepovezani, osim kada ih posmatramo kao deo autorske celine. U tom smislu, može se govoriti o dvostrukoj izloženosti ili o izloženosti prirode, ali i sposobnosti kamere da potpuno izmeni atmosferu tog okruženja, ne upotrebljavajući cinizam kao filter. Iza odsustva kritičkog i afirmativnog stoji potreba da se stvari konačno (!) sagledaju iz treće pozicije, koja ide preko konvencija – cinizma, metafora, egzotike, ali i dualizma – mi i oni ili mi i drugi. [...] “



Iz teksta nezavisne kustoskinje Maje Ćirić „Trans. = O prolaznosti, o svetlosti, o prolaznosti svetlosti“


 



Datum objavljivanja: 11.04.2016.