Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mihael Milunović: Antimonde

U beogradskoj Galeriji Nova na Andrićevom Vencu, otvoriće se u četvrtak 7. aprila u 19 sati, izložba slika i crteža pod nazivom "Antimonde" našeg poznatog internacionalnog umetnika Mihaela Milunovića.


 


Iako  Milunović živi na relaciji Beograd- Pariz- Brisel,  već više od godinu dana stvara i u svom beogradskom ateljeu u Luci Beograd, sada već popularnom kvartu SOHOBG u kome su nastali poslednji radovi, a u kome - kako sam umetnik kaže- nalazi neophodan mir i inspiraciju.



Nedavno je prestižna zbirka savremene umetnosti čuvene Fondacije dinastije Esterhazi otkupila celu seriju od sedam Milunovićevih slika koje se od sada nalaze i u stalnoj postavci kolekcije u dvorcu Esterhazi u Ajzenštatu, zajedno sa delima drugih istaknutih umetnika iz centralne Evrope.



Najnovija Milunovićeva serija slika reflektuje svu kompleksnost njegove umetničke prakse. Vrsna impelmentacija znanja o društvenoj, vojnoj, alternativnoj istoriji, detaljno poznavanje sveta umetnosti, pop kulture, mass medija, advertajzinga, stripa, subkulturnih stilova, još jednom donosi autentične vizuelne celine, britke studije o  savremenom društvu dezorijentisanom u pustiniji antagonizama najrazličitijih ideologija i utopističkih konstrukta. Jasne reference na oniričku atmosferu metafizičkog slikarstva, magičnog realizama, puste, melanholične eksterijere Edvarda Hopera, SF, pulp i stripovsku estetiku, ekonomsko-političku propagandnu, slivaju se na Milunovićevim slikama u snoliku viziju uvodeći posmatrača u priču  o naličju simbola civilizacijskog progresa. Razvivši vizuelni vokabular koji odražava sa jedne strane carstvo naših želja i potreba, a sa druge zastrašujuću dimenziju političke, ekonomske manipulacije i ideološke infiltracije u društveni život, Milunović u upečatljivim likovnim predstavama naglašava svu složenost i kontradiktornost njihovih odnosa. Umetnikova konstantna zaintrigiranost onim manje vidljivim, dislociranim mehanizmima funkcionisanja sveta koji nas okružuje, stalno preplitanje fikcije i realnosti, postaju na aktuelnim slikama moćno sredstvo društvene i političke kritike.



Ono što takodje karakteriše radove ovog umetnika je posvećenost, preciznost izrade, briga o detaljima i raznovrsnost medija u kojima stvara.  Ova kolekcija se sastoji oko 15 radova dimenzija 114x146cm u tehnici ulje na platnu, kao I nekoliko crteža.



Mihael Milunović (1967) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a specijalističke studije završio na l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. U profesionalnoj biografiji Milunović  beleži dvadeset samostalnih i preko trideset grupnih izložbi sirom Evrope... Dobitnik je prestižnih priznanja kao što su otkupna nagrada 18. Memorijala Nadežda Petrović i nagrada Fondacije P.A.Renoir. Milunovićeva dela se nalaze u  značajnim muzejskim kolekcijama: Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Beč; Museo d’Arte Contemporanea Palazzo Forti, Verona; Muzej Savremene Umetnosti Beograd, kao i u mnogim privatnim kolekcijama savremene umetnosti, a neka od dela  do sada je otkupila i Kompanija Telenor.



Prodajnu izložbu "ANTIMONDE"  Mihaela Milunovića možete pogledati u Galeriji Nova na Andrićevom vencu sve do početka maja.


 



Datum objavljivanja: 06.04.2011.