Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Metameal / Metaobrok

Metameal / Metaobrok biće izložen u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 5. do 31. decembra 2013. godine. Muzej grada Beograda ovom izložbom javnosti predstavlja nastavak realizacije projekta Metapojavnosti koji je svoju premijeru imao 2012.


 


Muzej grada Beograda ovom izložbom javnosti predstavlja nastavak realizacije projekta Metapojavnosti koji je svoju premijeru imao 2012. prezentacijom prve celine projekta Metahousing: Neolithic and Modern Dwelling in


Belgrade u okviru International Architecture and Design Showcase u galeriji Ambika P3 u Londonu, te predstavljanjem iste postavke u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu. Metameal / Metaobrok biće izložen u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 5. do 31. decembra 2013. godine.



Izložba Metapojavnosti predstaviće najprepoznatljivije aspekte fizičke pojavnosti praistorijskog i savremenog života: arhitekture i stanovanja, socijalnog aspekta konzumiranja hrane i pića, umetnosti, rada i zanat i mode. Izložba ne nudi objašnjenja, definicije i tumačenja, već poziva na promišljanje najpreprepoznatljivijih aspekata života u praistoriji i današnjici, u oba smera: danas→nekada; nekada→danas.



Ova celina, Metaobrok, tretira socio-kulturne aspekte konzumiranja hrane i pića u praistoriji i savremenom dobu. Konzumiranje hrane i pića jedan je od najprefinjenijih načina za uspostavljanje i održavanje društvenih odnosa među ljudima. Planom za 2013. godinu je predviđeno ekranizovanje rada arhitekte Sare Viglsvort (Sarah Wigglesworth) i Džeremija Tila (Jeremy Till) Increasing disorder in a dining table. Pomenuti rad analizira progresiju jednog svečanog ručka i pokrete osmoro ljudi koji sede za velikim trpezarijskim stolom. Interesantno je da su tri crteža na kojima su prikazane sekvence obroka postavljena u obrnutom redu, tako da ukoliko se rad posmatra, onako kako se čita u zapadnom svetu, prvu skicu predstavlja sto u haosu nakon završenog obroka, središnja skica prikazuje dinamiku pokreta ruku tokom ručka, dok treća skica predstavlja savršeno aranžiran sto pre početka obroka. Postavkom inverzne šeme toka obedovanja u tri sekvence autori su pokazali da se socijalni odnosi između učesnika u ručku odvijaju nevezano od toga da li samom činu obedovanja prethodi ili sledi haos.



Rad ima jak arhitektonski izraz i svrstava se u najcitiranije radove o dinamici proizvodnje prostora specifičnih namena. Posebnu vrednost rada Increasing disorder in a dining table za projekat Metapojavnosti i za realizaciju celine koja tretira socijalne odnose tokom konzumiranja hrane i pića nalazimo u inverziji činova obedovanja. Rekonstrukcija dinamike socijalnih odnosa za praistorijskim stolom se upravo kreće u tom obrnutom smeru, od delića haosa koji je ostao nakon obedovanja ka samom činu obedovanja i uredno postavljenom stolu.


 



Datum objavljivanja: 03.12.2013.