Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Met Laton: Samo sloga

U petak, 22. novembra u Galeriji Artget, KCB-a, otvara se izložba fotografija autora Meta Latona, pod nazivom, "Samo sloga". Izložba traje do 4. decembra, 2013. godine.


 


Met Laton  (1984)  je američki fotograf koji od 2009. živi u Beogradu. Odrastao je u Sijetlu, a na Vašingtonskom univerzitetu je diplomirao iz oblasti ruskih, istočnoevropskih i centralnoazijskih studija i komparativne istorije ideja.



Fotografisao je za veliki broj časopisa u svetu, od The Wall Street Journal-a do Le Monde-a i mnogih drugih.  Autor je tri samostalne izložbe održane u rodnom Sijetlu, a učesnik je velikog broja grupnih izložbi.



Između većeg broja nagrada  izdvajamo nekoliko osvojenih poslednjih godina: pobednik na Magenta Flash Forward 2013 (SAD) i Burn Magazine Emerging Photographer Fund ( 2012), kao i na Press Photo Serbia (2010).



Za projekat Samo sloga, koji našoj publici predstavlja u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda od 22. novembra do 4. decembra 2013, nominovan je za POYi Emerging Vision Incentive 2010.



O ovom projektu autor kaže: „Samo sloga: Srbija u periodu posle Jugoslavije” je moj lični odgovor na zbunjujuću atmosferu u regionu. Moj projekat predstavlja psihološki portret Srba i njihovih suseda širom Balkana,  suočenih sa radikalnom promenom pejzaža unutar granica koje su se fizički sužavale.



U Beograd sam došao u martu 2007. godine kao student i odmah krenuo da istražujem region; putovao sam autobusom i vozom i gledao kroz prozor zbunjujuće prizore nadajući se da ću ih jednog dana razumeti. Dve godine kasnije sam se ovde doselio, ne bih li ih razumeo. Od tada radim i živim u Beogradu. Ova izložba je rezultat skoro sedam godina istraživanja, otkrivanja i iskustva. To je moj put: pokazujem vam šta sam video i šta sam naučio. Moja priča ne bi trebalo da stoji u vakuumu. Ono što sam video i što imam da kažem trebalo bi da bude deo dijaloga. Počeo sam kao posmatrač, putnik, a kako je vreme prolazilo, sve više sam se približavao toj priči i ljudima koji ovde žive i sada se osećam kao učesnik.



U četvrtak, 28. novembra u 18 sati, u Galeriji Artget – Trg Republike 5/I, Met Laton će detaljnije govoriti o svom projektu i razmeniti misli sa Vama.


 



Datum objavljivanja: 20.11.2013.