Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Meso kao platno Jote Vogli

U utorak, 15. marta u 19 sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, otvara se doktorska izložba autorke Jote Vogli, pod nazivom, "Meso Kao platno". Izložba traje do 30. marta.

 


Meso kao platno

Medij: Fotografija / slikarstvo, 2009–2010




Posmatranje i slikanje angažuju sva četiri naša čula. Kada slikam, dajem odgovor na sećanja, a time i na čula. Međutim, svom radu sam neprestano otvorena za mogućnosti koje pruža fotografija, i to u formama koje prijaju mojem viđenju i interesovanjima kao umetnika. Fascinira me način na koji mogu da se prožimaju mediji slikarstva i fotografije. Moja potreba da istražujem život i da ga sagledavam iz različitih perspektiva odražava se na ove radove, u kojima se tehnika fotografije koristi da izrazi viziju i emociju.Glavne teme ove serije radova većinom kombinuju tekstove i ulične grafite, prirodu i ljudska tela na način koji je izmišljem. Kombinacija dva ili tri različita prizora za posledicu može da ima nekoliko vezija istog prizora, što potvrđuje trasnformaciju „izmaštanog“; na primer, izvesni vid iskrivljenosti, odstupanja, zamagljenosti i hromatskog odstupanja.




Načinila sam ove fotografske portrete, koji beleže izraz ljudskih tela, za koji se čini da ne predstavljaju samo ličnost subjekta, već da obuhvataju i manifeste našeg savremenog društva. Ovaj ciklus radova je istraživanje fizičkih i emotivnih granica pojedinaca koji funkcionišu u savremenom društvu, i to upotrebom slika ljudi, kako bi se razotkrili psihička i fizička stanja poput radosti, očaja, krivice, emotivnog oslobađanja, ozbiljnosti, prisustva i odsustva.Radovi imaju nekoliko slojeva fotografija i otkrivaju estetski pogled i simbolizam. U ovim radovima, koji sadrže izmene boja slika, generalno se bavim pitanjima koji se tiču pola i ljudskog tela. Pokušala sam da prikažem jedinstvene senzibilitete ljudskih bića. Žene nisu fantazije; one su ljudska bića, za čije napore da se uklope u svoje okruženje postoje dokazi. Moje istraživanje nastoji da uđe u suštinu značenja ljudskog roda preko prizora prikazanih na slikama, crtežima, fotografijama i u filmovima, ali i u tekstualnoj formi, preko printova, kaligrafije i ulične umetnosti grafita. Ljudsko telo postaje sredstvo i subjekt emotivne komunikacije, kada se istovremeno pretvara u slikarsko platno na kojem se izražava individualna i opšta sloboda, i odražavaju estetske vrednosti našeg vremena.

Yiota Vogli




Jota Vogli rođena je 1958. godine u Pireju, Grčka. Diplomirala je slikarstvo u klasi profesora D. Mitarasa i G. Mavroidisa, a scenski dizajn u klasi profesora V. Vasiliadisa, na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini, Grčka (1976–1981). Magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Srbija, u klasi profesora Velizara Krstićá (2007). Ciklus slika Meso kao slikarsko platno je umetnički projekat za doktorsku disertaciju na istom Fakultetu. Autor je knjiga Jewellery Design (Dizajn nakita), 2002 i Jewellery & Object Design (Dizajn nakita i predmeta), 2004, urađenih za grčko Ministarstvo prosvete. Njeni radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u Grčkoj i inostranstvu.




SAMOSTALNE IZLOŽBE

2011.     Meso kao slikarsko platno GALERIJA FLU, Beograd, Srbija

2008.     Pogled u nebo NOĆ MUZEJA, Galerija Stara kapetanija     

              Zemun, Srbija

2007.     Razglednice GALERIJA FLU, Beograd, Srbija

2004.     Poetiques Greques GALERIJA TEOREMA, Brisel, Belgija

2004.     Egejsko more GALERIJA OPŠTINE MIKONOS, Grčka

2002.     Tamno plavo CENTAR ZA KULTURU, Opština Kifisia, Atina


 


 


Datum objavljivanja: 07.03.2011.