Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Merlinka festival

Merlinka festival održava se od 2009. godine u Domu omladine Beograda, da bi se vremenom počeo organizovati u Sarajevu, Podgorici, Nišu i od ove godine u Novom Sadu.

 


Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove koji obrađuju LGBT tematiku i nazvan je po Vjeranu Miladinoviću Merlinki, zvezdi filma "Marble Ass" Želimira Žilnika. U Novom Sadu biće prikazana skraćena selekcija iz 2014. godine.


PROGRAM:

Cetvrtak, 14. maj u 19h

 

O Suzan Zontag

Režija: Nensi Kejts

SAD, 2014.

Dokumentarni film

Trajanje: 100 min.

Jezik: Engleski

Titl: Srpski

Nagrade: Best Documentary Feature Tribeca Film Festival

Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila meu najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, politickih i feminističkih ikona svoje generacije. Ovaj dokumentarac prikazuje život Sontagove kroz arhivski materijal, price njenih prijatelja, porodice, kolega i ljubavnika, kao i njene reci koje cita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene poslednje ljubavnice, „O Suzan Sontag“ daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kriticarke i spisateljice, čija dela iz oblasti fotografije, o ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj.

Trejler: https://vimeo.com/91006541

 

 

Cetvrtak, 14. maj u 21h

52 utorka

Režija: Sofi Hajde

Uloge: Tilda Koban-Hervi, Del Herbert-Džejn, Mario Špet

Australija, 2013.

Igrani film

Trajanje: 109 min.

Jezik: Engleski

Titl: Srpski

Nagrade: Crystal Bear Berlinale, Directing Award Sundance Film Festival


Šesnaestogodišnja Bili mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da provode vreme zajedno samo utorkom po podne. „52 utorka“ je film sniman tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, i to je priča o željama, odgovornostima i transformaciji puna emotivnog naboja. Tinejdžerka Bili smatra da zna sve o svojoj majci, pa je iznenaena kada sazna da ova planira da postane muškarac. Povrh toga je i uznemirujuća odluka njenih roditelja da Bili živi sa ocem cele godine. Majka i ćerka obećavaju jedna drugoj da ce se viđati svake nedelje bez izuzetka, svakog utorka tokom te godine. Bili kao da mirno posmatra kako njen nekad blizak odnos sa majkom prerasta u nezadovoljavajuća popodneva utorkom i tako, polako, ona započinje veze sa drugim ljudima. Koristeći to što je jaz među članovima porodice sve veći, Bili sklapa neobično prijateljstvo sa dvoje starijih đaka iz škole i doživljava upravo ono jedino iskustvo koje još ne razume – seks. Međutim, kako Bili postaje nezavisna i počinje da oponaša sve otuđeniji život svoje majke, ona otkriva i da su tajne teret, ali i da su nužne na putu ka ostvarenju želja. Ovaj film je sniman tokom cele godine, svake nedelje samo utorkom, a ova jedinstvena pravila filmske produkcije daju retku originalnost ovoj priči o željama, odgovornostima i transformaciji punoj emotivnog naboja.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Y5WcMzEYRGU

Petak, 15 maj u 19h

 

Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda

Režija: Skot Stern, Majkl Lukas

SAD, Rusija, 2014

Dokumentarni film

Trajanje: 78 min.

Jezik: Engleski, ruski

Titl: Srpski

Dok se u većem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se izgleda ide u suprotnom smeru. Antigej raspoloženje i zakoni brzo osvajaju ovu zemlju. Ruski parlament je 2013. godine izglasao zabranu takozvane „gej propagande“ kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom. Nadam se da će gledaoci uvideti kakva je stvarna situacija nakon što odgledaju ovaj dokumentarac.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=dnuo9IGZqkU

Petak, 15 maj u 21h

 

Krug

Režija: Stefan Haupt

Uloge: Babet Arens, Aaron Hitz, Martin Hug

Švajcarska, 2014.

Dokumentarni/igrani film

Trajanje: 102 min.

Jezik: Nemacki

Titl: Srpski

Nagrade: Panorama Audience Award Berlinale, Teddy Berlinale

Cirih sredinom pedesetih godina prošlog veka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije „Der Krajs“ („Der Kreis“). Tu upoznaje transvestitsku zvezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u celoj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije. Ernst je rastrzan izmeu svog buržoaskog načina života i posvećenosti homoseksualnosti, a Rebiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja ce trajati čitav život. Film se iz sadašnje perspektive bavi vremenom kada je „majka“ svih evropskih homoseksualnih organizacija bila na vrhuncu do trenutka kada je polako počela da se raspada. U vreme kad je ugnjetavanje homoseksualaca bivalo sve intenzivnije u Cirihu, dva mlada i veoma različita muškarca se bore za svoju ljubav i, uz prijatelje, za prava homoseksualaca.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=u_qO03QFGT8


International queer film festival MERLINKA

Makedonska 22/4, Belgrade, Serbia

Mob: +381 64 14 27 840

E-mail: merlinkafest@gmail.com

Web: www.merlinka.com

Facebook: www.fb.me/merlinkafest


 


Datum objavljivanja: 11.05.2015.