Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Memorijska nit

Otvaranje izložbe, "Memorijska nit", održaće se u utorak, 15. novembra u 19. sati u "Magacinu" u Kraljevića Marka 4. "Davni ambijentalni okvir u statusu nove vidljivosti" je projekat Nikole Šuice. Organizacija i domaćin: ProArt.org i Dom omladine Beograda.


 


Izdvojeni nalaz kućnog intimnog i društvenog života, uočen kroz nekadašnji podni prekrivač delo je znalačke veštine primenjene umetnosti približene bilansu memorijske stanice. Ono je i  doslovno stecište što u istorijskom protoku enterijerskog zatvorenog života poseduje zgusnuti simbolički  višebojni odraz.



U originalu svoje tkačke radioničke izrade, taj kućni i po dimenzijama paradni ćilim c. 390 x 390 cm je zapravo i platforma što  nadmašuje  talase profanacije i epidemijske ravnodušnosti našeg doba.



Ukoliko se slika  pamćenja ustaljuje na upotrebnom pravcu višepredmetnog sveta natovarene civiliacije, tad i lokalni stanarski primer kao nalaz nekadašnjeg života prerasta u alegoriju čvorišta puta kroz vreme. U svojoj materijalnosti i kolorističkim prepletima podloga ne ostavlja mesta za preterana zamišljanja. Kroz liste popisa, nikada potpunog, ovakva 'prustovska' hronika ugaslih zbivanja ili doslovni prekrivač za 'patos'  je i kosmološki lanac slučajnih i namernih susreta, postajući matrica i otisak neizbežnog nosača gravitacione sile pritiska ljudskih, ali i životinjskih prisustva. Slično biva i sa najčešće nestalim i zaboravljenim postupcima. Deo vlastite istorije privatnog stambenog života u prestonici Beograda, takav podni okvir sa svojom ucrtanom shematskom dubinom pružao se u eksterijerskom uredjenju i priličnim udesima pod upravama Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SRJ i tranzicione Republike Srbije.....i listing imena koja su boravila i prolazila.....



Nikola Šuica je rođen  je u  Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao  na Filozofskom fakultetu - Odeljenje Istorije umetnosti. Doktorirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu sa interdisciplinarnom temom vizuelne umetnosti, fotografije i filmskih studija.




Tekstovi  i intervjui, kao i  prevodi sa engleskog jezika objavljivani su u periodici i magazinima iz umetnosti i kulture, nedeljnoj i dnevnoj štampi  u Beogradu i Srbiji kao i u Zagrebu, Ljubljani. Autorski prilozi u medijima obuhvataju emisije Radio Beograda Drugog programa kao i Trećeg programa (tekstovi i eseji) i sa Radijom B92. Saradnja u medijima uključuje i autorske priloge iz umetnosti i kulture za emisije Televizije Beograd.



Radno vreme izložbe:

Ponedeljak – petak: 12:00 – 19:00

Subotom i nedeljom Magacin u Kraljevića Marka 4 ne radi!


 



Datum objavljivanja: 15.11.2011.