Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Memorijal umetnika - nova postavka

Povodom obeležavanja četiri decenije od osnivanja Memorijala umetnika, tokom septembra, publici će biti prezentovana postavka umetničkih i dokumentarnih sadržaja iz bogatog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


 


Tokom 2011. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog kroz niz manifestacija proslavlja dva značajna jubileja – pedeset godina od otvaranja institucije za javnost i četrdeset od osnivanja Memorijala umetnika, kao sastavnog segmenta stalne postavke. Spomen-zbirka je otvorena  22. oktobra 1961. godine, u prvoj namenski projektovanoj muzejskoj zgradi u Srbiji, rađenoj po nacrtima arhitekte Iva Kurtovića. Njena stalna postavka, osim reprezentativne antologije jugoslovenske umetnosti prve polovine 20. veka, sadrži i dva memorijala: Memorijal Pavla Beljanskog (1966) i Memorijal umetnika (1971).




Memorijal umetnika svojom postavkom i ovaj put će predstaviti autore zastupljene u Kolekciji Pavla Beljanskog. Publika će moći da pogleda raznovrsne eksponate: portrete i autoportete umetnika u različitim likovnim tehnikama i dokumenta koja oslikavaju njihove živote i biografije (pisma, fotografije, lična dokumenta, predmete koje su koristili tokom procesa stvaranja – četkice, boje, palete). Izložba će biti obogaćena i specijalno dizajniraniranim plakatima sa fotografijama umetnika iz Kolekcije koji su obeležili stvaralaštvo prve polovine dvadesetog veka, kao i njihovim biografijama.


 



Datum objavljivanja: 25.08.2011.