Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Međusvetovi Ane Ristić Dragović

U utorak, 9. novembra u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, otvara se samostalna izložba crteža u kombinovanoj tehnici ( tuš pero, kolažirani fragmenti) autorke Ane Ristić Dragović, pod nazivom, "Međusvetovi". Izložba traje do 20. novembra.

 


Ana Ristić Dragović je rođena u Beogradu 1958, gde je i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti 1981, odsek grafike, u klasi profesora Božidara Džmerkovića. Član je ULUS-a od 1982. Živi i radi u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika.  Aktivno izlaže još od studentskih dana, a nakon diplomiranja učestvuje na svim značajnim manifestacijama crteža i grafike lokalnog, jugoslovenskog i međunarodnog karaktera ( Majska izložba grafike-Grafički kolektiv, Jugoslovenska manifestacija grafičke kulture – Likovni susret Subotica, NUBS – izložbe crteža, Zlatno pero Beograda, Otvoreni grafički atelje – Narodni muzej, Bijenale grafike- ULUS, Beograd i dr.), kao i na brojnim tematskim i grupnim manifestacijama likovnih umetnosti u širem smislu (Bijenale minijature Gornji Milanovac, Beogradska mini -art scena, Prolećna izložba ULUS-a, Zvona Metohije, Pergament Srbija, UNESCO-Pariz...). Mada je po vokaciji crtač i grafičar, bavi se slikarstvom i primenjenim disciplinama, ilustracijom i oblikovanjem pozorišnih plakata.




Izložba u Galeriji "FENIX" je njena petnaesta samostalna izložba (do sada je izlagala u Beogradu, Požarevcu, Saporu-Japan, Beču, Tokiju, Splitu...)  na kojoj će biti prikazano 25 crteža srednjeg do malog formata, u bazičnoj tehnici tušem i perom na papiru, sa decentno apliciranim delovima biljaka i tekstila. Pored dominatnog ciklusa "Međusvetovi", u anexu galerije biće postavljena manja tematska celina sa portretima kompozitora pod nazivom "Muzička soba".

 

"U crtežu koji predstavlja buđenje ljubavi otkrivamo nadu koja se pojavljuje u očima kao mali izvor duhovnog na velikom kontinentu telesnosti. I opet ta težnja i pokušaj povezivanja, spajanja razbijenih delova sećanja. Jasno je da Ana Ristić pod rascepkanošću podrazumeva takođe rađanje, nastanak, začeće novog sveta u starom svetu i njihovo odvajanje, što nosi u sebi zajednički naziv metamorfoze, večite zakonitosti promene. Druga dimenzija preobražaja jeste i autorkino viđenje duhovnog nasleđa kao pravog ploda ljubavi  u kome živi preobraženo i prolazno telesno nasleđe." 

B.Prelević


Portfolio Galeija Feniks


 


Datum objavljivanja: 05.11.2010.