Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Međunarodni projekat Performing the Museum

Međunarodni projekat Performing the Museum (Per Muse): -ARCHIVES AND POWER / ARHIV I MOĆ, -BUILDING DESIRE / ZIDATI ŽELJU JasminaCibic. 3 – 29. novembar 2015.
Otvaranje: utorak, 3. novembar 2015. u 20h, MSUV, Dunavska 37. Novi Sad.


 


Izložbu otvara g. Slaviša Grujič, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje



Kustoskinje i autorke koncepta izložbe: Sanja Kojić Mladenov, Gordana Nikolić



Umetnici/e: JASMINA CIBIC, DOPLGENGER (ISIDORA ILIĆ i BOŠKO PROSTRAN), ISIDORA TODOROVIĆ, ZORAN TODOROVIĆ, SAŠA RAKEZIĆ alias ALEKSANDAR ZOGRAF



Međunarodni dvogodišnji projekat Performingthe Museum, koji se realizuje u okviru programa podrške Evropske Komisije -Kreativna Evropa (u periodu 2014–2016), u prvoj ediciji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sastoji se od grupne izložbe ARCHIVES AND POWER/ ARHIV IMOĆ i samostalne izložbe umetnice Jasmine Cibic BUILDING DESIRE/ ZIDATI ŽELJU.



Izložba ARCHIVES AND POWER/ARHIV I MOĆ ispituje pojam arhiva kao akumuliranih znanja koje proizvode različiti tipovi institucija, kao i druge organizovane strukture društva ili pojedinci. Iako su arhivi ”primarni izvori” koji nose etiketu neutralnosti, već sama metodologija akumuliranja predstavlja dizajn koji angažuje društvene, političke i tehnološke moći. Epistemološka uloga arhiva, kao i simboličkikapital arhiva, srazmerni su i njihovom lociranošću u sistemu produkcije moći.Digitalna tehnologija je podstakla talas fasciniranosti arhivima uvodeći nas u novu eru arhivske groznice (Derrida). Jedna krajnost ovog trenda je romantizacija prošlosti i ukidanje političkog kao deo namernog ili slučajnog dizajna pamćenja. Druga krajnost je uvođenje ideološkog i aktuelnog realpolitičkog kao načina na koji se sećamo. Relaciju između pamćenja i arhiva određuje aporija arhivske groznice koja kaže da (ne) zaboravimo arhiv, kako bi se dogodilo pamćenje.



Izložba Archives and Power/Arhiv i moć predstavljanove produkcije umetnika koji se bave istraživanjem i (re)interpretacijom određenih arhivskih (javnih i privatnih) celina i njihovih diskurzivnih taloga,(de)konstrukcijom pamćenja i projekcijom novih (mikro)istorija, kao i umetničkom intervencijom u kontekstu analize odnosa muzeja i njegove simboličke moći (u kreiranju istorije).



Samostalna izložba Jasmine Cibic BUILDINGDESIRE/ ZIDATI ŽELJU se konceptualno vezuje sa izložbom Archives and Power/Arhiv i moć gde umetnica primenjuje svoj prepoznatljiv način rekontekstualizacije istorijskih tema.



Projekat Performing the Museum Muzej savremene umetnosti Vojvodine realizuje u partnerskoj saradnji sa institucijama: Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Koroškom galerijom likovne umetnosti Slovenj Gradec i Fondacijom Antoni Tapijes (Fundació Antoni Tàpies) iz Barselone.



Projekat Performingthe Museum je nastao kao inicijativa četiri muzeja da se (samo-) preispituju, revalorizuju i interpretiraju muzejski resursi, arhivi, kolekcije, metodi rada kako bi ove institucije kao “opšte dobro” razvili svoje potencijale stvaranjem novih znanja i povezivali se sa različitom publikom. Dvogodišnji program u okviru projekta na međunarodnom nivou sadrži različite javne aktivnosti institucija partnera: izložbe i prezentacije savremenih i istorijskih umetničkih praksi, edukativni portal za decu i omladinu, zajednički digitalni arhiv projekta, zbornik teorijskih radova, prateće publikacije izložbi, stručne konferencije, sastanke urednika programa, brojna predavanja, radionice i kustoske rezidencije tokom 2015. i2016. godine. Realizacija projekta se oslanja na međuinstitucionalnu saradnju kustosa, umetnika, teoretičara, stručnjaka za edukaciju, participacuju publike u muzejima, kao i široke javnosti preko onlajn platforme.



Izložbe prati i trodnevni simpozijum Arhiv i moć na komučestvuju stručnjaci iz oblasti savremene umetnosti i novih medija, humanistikei društvenih nauka iz Španije, Slovenije,Hrvatske i Srbije.


 






Datum objavljivanja: 28.10.2015.