Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Međunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 5. decembra 2013. u 19 časova biće otvorena Međunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012.


 


Realizacijom projekta Crtežom i grafikom na sliku: mecotinta, nastavlja se ciklus izložbi umetnika pod okriljem novosadskih akademija, a u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog. Postavka izložbe obuhvata ukupno 39 grafičkih listova u tehnici mecotinte, a biće zastupljeni radovi autora članova Internacionalnog udruženja mecotinte, kao i radovi studenata sa EDUCONS Univerziteta-Akademije klasičnog slikarstva.

Internacionalno udruženje mecotinte osnovao je Dejvid A. Kraun 1997. sa sedištem na Floridi (SAD) i danas broji preko 100 članova. Neki od članova ovog udruženja učestvovali su 2012. u internacionalnoj razmeni radova, koja se tradicionalno održava svake godine.

Osim radova koji su učestvovali u razmeni (Kanada, Norveška, Španija, SAD, Srbija) na izložbi će biti predstavljeni i grafički listovi ostalih članova udruženja iz Srbije, koji aktivno stvaraju u ovoj tehnici. Radovi koji nisu učestvovali u prošlogodišnjoj razmeni, kao i radovi studenata, biće izloženi u okviru posebnog segmenta, sa namerom da se istakne značaj ove tehnike i srpske umetničke produkcije iz oblasti grafike. Tokom trajanja izložbe, u okviru postavke, biće prikazivan i film „Prošlost je sada“ Dejvida A. Krauna, u kome osnivač udruženja demonstrira postupak obrade grafičke ploče u tehnici mecotinte.

U realizaciji izložbe učestvovali su Jasna Popović, mr Snežana Petrović, dr Jasna Jovanov, Milica Bogosavljević i Milica Orlović Čobanov.


 


 



Datum objavljivanja: 27.11.2013.