Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Meditacija/Medijacija

U četvrtak, 9. juna od 19-21 sat, održaće se performans "Meditacija/Medijacija", a, u petak, 10. juna u 19 sati razgovor sa umetnikom Danielom Rotbartom i kustosom Božidarom Boškovićem, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6).


 


Projekat Meditacija/Medijacija je video akcija koja će biti izvedena u saradnji njujorškog umetnika Daniela Rotbarta sa beogradskim umetnicima. Ovaj projekat se realizuje od 2003. godine na različitim tačkama zemaljske kugle, odnosno u onim mestima gde Rotbart izlaže svoje radove (Francuska, Italija, Amerika, Izrael), i, uobičajeno, u kooperaciji sa umetnicima i kritičarima sa lokalne scene. U jednom ovakvom susretu nastao je video rad koje se emituje na postavci u Likovnoj galeriji u kome italianski kritičar Akile Bonito Oliva govori o poziciji kritičara i kritike u savremenoj umetnosti.  Učesnici u beogradskom performansu imaće priliku da odreaguju na instalaciju Daniela Rotbarta koja se sastoji od 12 skulptura.



 



U  susretu sa publikom, narednog dana, Daniel Rotbart i kustos Božidar Bošković govoriće o  savremenoj njujorškoj sceni  i umetničkom tržištu, ali i o uticajima američke umetnosti i američkih vrednosti u svetskoj umetnosti od Drugog svetskog rata do danas. Povod za razgovor su digitalni kolaži Daniela Rotbarta u kojima se on na ironičan način poigrava sa simbolima Amerike kao što su divlji zapad, Kip slobode, Holivud i sl. promovišući  pomoću popularnih stereotipa kulturu i umetnost svoje zemlje.



Danijel Rotbart je rođen u Stanfordu, Kalifornija, 1966. godine.  Diplomirao je na Koledžu za umetnost i dizajn Roud Ajlend (Rhode Island School of Design), a magistrirao je na Kolumbijskom univerzitetu.  Fulbrajtovu stipendiju je dobio 1990. za Napulj, Italija.  Njegovi radovi se bave odnosom prirode, urbanog postmodernog identiteta i metafizike. Dela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama, među kojima su i zbirke Muzeja moderne umetnosti u Njujorku i Fondacija Orsini u Milanu. Godine 2007. Danijel Rotbart je prestavljao Sjedinnjene države na izložbi OPEN10 u Veneciji, jednom svojom plutajućom skulpturom-instalacijom. Novije projekte izlagao je u Galeriji Andrea Meislin, Egzit Art i Galeriji LAB u Njujorku, i u Centru za savremenu umetnost Hadson Vali u Pikskilu. Među izložbama u Evropi u poslednje vreme je realizovao projekte u Galeriji Depardije u Nici i Galeriji Il Ponte u Firenci. Učestvovao je u brojnim međunarodnim programima “Umetnici na radnom boravku“ (Artist’s residency), i kao stipendista Njujorške fondacije za umetnost (New York Foundation for the Arts grant). Rotbart je autor knjiga Jevrejska metafizika kao temelj američke umetnosti (Jewish Metaphysics As Generative Principle in American Art) i Feniks (The Phoenix), obe u izdanju Ulisse e Calipso.  Od 1988. godine radi kao urednik – saradnik za NYArts magazin.


 


 



Datum objavljivanja: 08.06.2011.