Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Medijski spektakl i destrukcija

Promocija knjige "Medijski spektakl i destrukcija", autora Vladislava Šćepanovića, održaće se u četvrtak, 9. decembra u 18 časova u Velikoj sali SKC-a, a izložba slika, otvara se u 19 časova u Srećnoj galeriji.

 


četvrtak 9. decembar  18:00 Srećna galerija


Vladislav Šćepanović, Medijski spektakl i destrukcija,


Estetika destrukcije i spektakularizacija stvarnosti: 11. septembar kao medijski fenomen“ izdavači Službeni glasnik & Univerzitet umetnosti, Beograd, 2010. Promocija knjige, govore: dr Divna Vuksanović, dr Rade Božović, dr Časlav Koprivica...


Moderator: Dragan Jovanović


"Knjiga Vladislava Šćepanovića Medijski spektakl i destrukcija predstavlja originalni doprinos interdisciplinarnim područjima teorijskih istraživanja koja u sebi ukrštaju i prožimaju estetiku, teorije umetnosti i kulture s jedne, i teoriju medija, s druge strane. U tekstu ovog, problemski intrigantnog rukopisa, koji je napisan odmerenim kritičkim tonom, polemiše se s različitim teorijama društva, države, ekonomije i ideologija, a u kontekstu njihovog medijskog i umetničkog sagledavanja, i potencijalnog ili realnog prefigurisanja u duhu destrukcije, bilo kao dominantnog oblika medijskog delovanja, ili poželjne vrednosne orijentacije savremene umetnosti. Dosledno se držeći osnovne istraživačke hipoteze koju autor, ne samo teorijski efektno, već i u funkciji uspešne analize odabranog, reprezentativnog primera (11. septembar) izlaže, Vladislav Šćepanović ubedljivo, pa čak donekle i zavodljivo, verifikuje svoju spisateljsku i istraživačku zrelost, kako u svrhu poduhvatanja s ovako riskantnom hipotezom, tako i usmeravajući svoje delovanje u pravcu traganja za odgovarajućim, mada ne i neupitnim rešenjima ove zahtevne problematike."


dr DivnaVuksanović, iz recenzije knjige




19.00 Srećna Galerija   Vladislav Šćepanović  "Medijski spektakl i destrukcija", izložba slika


(9. 12 – 24. 12. 2010)


Vladislav Šćepanović je umetnik koji se bavi socijalnom, društveno-angazovanom umetnošcu.  On uzima za svoj predmet simulakrumski svet masovnih medija, i razotkriva sisteme dominacije i eksploatacije u savremenom drustvu. Šćepanovićeva kritika, pre svega, okrenuta je prema medijskoj estetici koja je prvi ešalon, avangarda, korporativnog kapitalizma i globalne hegemonije. Dakle, kroz rad Vladislava Šćepanovića se uočava oblik revivalizma kritičke teorije franfurktske škole, ali u domenu slikarstva ili, pak, vizuelno uskrsnuće Deborovog (Deborg) društva spektakla usklađenog sa savremenom situacijom.


 


 


Datum objavljivanja: 08.12.2010.