Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

MEDIALA - Zlatno doba

Izložba MEDIALA – Zlatno doba će biti otvorena u petak, 26.aprila u 20 časova, galerija HEXALAB, Njegoševa 5. Izložba se organizuje povodom pedesetpete godišnjice od održavanja prve izložbe, ovog značajnog umetničkog pokreta .

 



 


Dvanaest autora Mediale će biti predstavljeno sa preko 60 bitnih radova, pozajmljenih iz najeminentnijih privatnih kolekcija u Beogradu. Svi radovi su nastali između 1953 – 1963.godine, po mnogima najblistavijeg perioda postojanja ove grupe. ,,Odaja svetlozarnosti'' Leonida Šejke, ,,Gospođicin akt'' Ljube Popovića, ,,Stražar'' Vlade Veličkovića, ,,Audicija'' Dade Đurica su nazivi samo nekoliko dela koji će se moci videti na ovoj postavci, a koju je za ovu priliku uradio istoricar umetnosti Nikola Kusovac rekavđi da ce izložba ponuditi bitniji uvid u stvaralasšvo MEDIALE.



Inače ovaj pokret su činili: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Milić od Mačve, Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Ljuba Popović, Vlada Veličkovic, Dado Đurić, Uroš Tošković i veoma kratko Vladan Radovanović.



»Na slikama pripadnika Mediale danas vidim jedno ezoterično znanje koje je, uprkos svemu, uspelo da preživi«, piše u tekstu kataloga Dragan Jovanović Danilov, navodeći da su članovi ove grupe jake umetničke ličnosti , koje u sliku vraćaju zavidno zanatsko znalstvo, stremeći obnovi delikatnog bića slike. Danilov podseća da je » Mediala bila autentična pojava u evropskoj umetnosti XX veka, koja se u to vreme mogla meriti sa svim velikim duhovnim pokretima na kontinentu, čineći tako Beograd spremistem primordijalne tradicije i centrom kristalizacije vrednosti«.



Izložbu u galeriji HEXALAB ce otvoriti akademik Ljubomir Simović, u to vreme urednik kultnog časopisa Vidici i svedok nastajanja ideja oko kojih se okupljala MEDIALA. Organizatori su pripremili i prigodan program otvaranja, u okviru kog će biti prikazan i kraći film Petra Nedeljkovića »Mediala, moje mladosti«.



Izložba će biti otvorena do nedelje 19.maja.


 



Datum objavljivanja: 24.04.2013.