Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mate Đorđević: Bolnica Frederiks

Prva izložba Mate Djordjevića u Novom Sadu. U ponedeljak 7.decembra u 19 sati u galeriji Kuturnog centra Novi Sad biće otvorena izložba slika autora, Mate Djordjevića. Izložba će trajati do 20.decembra 2015.godine.

 



 


Izložba pod nazivom "Bolnica Frederiks" čine slike nastale u poslednjih par godina u periodu izmedju 2013-15 godine koje novosadska publikanije imala prilike da vidi.



"Izložbu čine više od desetak radova, različitih formata i tehnike, od ulja na platnu, preko kartona do crteža i grafike.Ti radovi se bave jednim fizičkim senzibilitetom "nesreće"  koja se bolno penetrirala u naš svet. Spolja su te nesreće za nas beznačajne jer su udaljene, jer vise sa slikaali one su stvarne i one nas kroje ." - navodi autor.



Slikarstvo Mate Đorđevića je kako kažu, slikarstvo dramatičnih motiva, jednom rečju apokaliptičnih vizija bezumlja i izopačenosti, ti slojevi  su za autora razlog za opskuran tematski okvir, koji dominira dosadašnjim opusom umetnika.



"Začuđeno gledam ove radove .Sve što se više udaljujem od spoljašnjeg sveta,  taj svet se javlja kao kožna bolest, na ovim radovima,kada m alo odsediš, kad se oko navikne, iz ovih slika curi , jedna zapuštena nesreća..." -dodaje umetnik.



Nemanja Đorđević-Mate, rođen je u Beogradu 1983.godine. Fakultet likovnih Umetnosti završio 2008.godine, u klasi Gordana Nikolića iste godine postao član ULUS-a.



Na predlog Vladimira Veličkovića dobitnik je nagrade L’Academia des Beaux-Arts, Le prix en peinture sur les Fondations Roux et Tronchet, Nagrada Akademije Lepih Umetnosti za podstrek slikarstvu iz fondaRoux et Tronchet - Francuske Akademije Nauka i Umetnosti  2012. godine za vreme četvoromesečnog boravka pri - Cite Internationale des Arts, Paris, 2012.



Nagradu prima u novembru iste godine,  pod Kupolom Akademije, četiri veka stare institucije sa velikom međunarodnom reputacijom. Iste godine učestvuje na Bijenalu crteža Rijeka, u Muzeju moderne i suvremene su umjetnosti Rijeka, pored Marcosa Carrasquera, Ernesta Pignon-Ernest, Marlene Mocquet, Marka Velka, Vladimira Veličkovića itd.



Prvonagrađeni je laureat fonda za crtež VladimirVeličković  2009.



Dobitnik je nagrade za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom,Crna Gora, 2014.



Dobitnik je nagrade Milan Konjović - Likovna jesen za slikarstvo, Sombor, Srbija,2014.



Dobitnik nagrade za crtež Fonda PierreDavid-Weill, Francuske Akademije Lepih umetnosti, Pariz, Francuska 2015



Nominovan za 19e Prix de peinture Antoine Marin-19tuNagradu za slikarstvo fonda Antonio Maren, Pariz,Francuska 2015.



Trenutno živi i radi u Parizu.


 



Datum objavljivanja: 03.12.2015.