Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Maske Jovane Mitrović

U četvrtak, 17. januara u 19. sati u Galeriji SKC-a, otvara se samostalna izložba crteža autorke, Jovane Mitrović, pod nazivom, "Maske".

 


Jovana Mitrović (Kragujevac,1989) . Diplomirala grafički dizajn na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi Aleksandra Zarića. Trenutno na master studijama na istom fakultetu. Izlagala na više grupnih i jednoj samostalnoj izložbi.

 

"Serija crteža "Maske" nastala je kao rezultat promišljanja o psihološkom profilu ljudi.U odredjenim situacijama svi se suočavamo sa strahom – plašimo se da otkrijemo, i sebi i drugima – ono što jesmo.

Iz sumnje da ćemo biti odbačeni, krijemo se kako bismo pobedili strah koji kreira maske. Maske kriju istinitu stranu ličnosti  od onoga ko je maskiran i od drugih, sa kojim se suočava.

A to je iluzija koja prikazuju ljude vedrijim, drugačijim, ali otkriva, misterioznu, mračnu stranu naše prirode. Da bi se pronašlo autentično , potrebno je biti usklađen sa strahom, i osloboditi najskrivenije delove potisnute ličnosti. Sigurnost čoveka je u osnovi pozicionirana u njegovoj autentičnosti. Odrastajući pothranjujemo naša uverenja, krijemo ih i prikazujemo se u izmenjenom kontekstu.

Maske se menjaju. U teatralnoj predstavi, kada spoznamo da nije reprezentativna, odbacujemo je, dok ne pronađemo onu u kojoj se osećamo udobno. U naporu da upoznamo sebe, neophodno je da imamo svest o maski koju nosimo, da je prepoznamo i shvatimo, da se posvetimo činu razotkrivanja. Maska ili pravo lice – izbor je svakog pojedinca."  Jovana Mitrović


 


Datum objavljivanja: 16.01.2013.