Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Martovske manifestacije

Tokom marta 2010. održaće se manifestacija Mesec Frankofonije kojom se slavi francuski jezik.

 


Tokom marta beograđani će biti u prilici da vide izložbu Dalijevih grafika na temu Lafontenovih basni, festival frankofonog filma, koncert ciganskog džeza, takmičenje za frankofonu pesmu, predstavu pantomime i mnoge druge događaje.


Dan Frankofonije, 20. mart, slavi se čitavog tog meseca, kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije Frankofonije koja broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 55 država stalnih članica, i 13 članica posmatrača. Među njima je, od 2006. godine, i Srbija.



Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika, kao sredstva komunikacije i kulturne razmene i samim tim, kao jezika međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju. Frankofonija se takođe zalaže za višejezičnost, u simbiozi sa drugim velikim jezičkim zajednicama u svetu, kao i za dijalog među kulturama i priznavanje kulturne raznolikosti.



Sa istim ciljevima, Frankofonija se i u Srbiji slavi već nekoliko godina, posebno od kako je naša zemlja postala članica Međunarodne organizacije Frankofonije, u svojstvu posmatrača.


 


 


Datum objavljivanja: 22.02.2010.