Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marko Tirnanić: Ljubav je za sirotinju

Galerija Podroom, Trg republike 5. od 4. do 27. juna, izložba autora Marka Tirnanića pod nazivom, "Ljubav je za sirotinju".


 


Ljubav, kao prvi i osnovni mehanizam kontrole, umetnik koristi kao temelj za razradu umetničkog koncepta izložbe, analizirajući je kroz polje društvene i lične kontrole. Naime, istraživanje uloge pojedinca u demokratskom društvu i istraživanje njegove moći odlučivanja tema je kojom se Marko Tirnanić najčešće bavi u svom radu. Izložba u galeriji Podroom predstavlja strukturalnu i idejnu razradu prethodnih koncepata, koje sve povezuje borba za razvijanje individualne misli pojedinca. Publika je glavni činilac i nosilac koncepta, ona svojim odlukama daje odgovore na zadate okolnosti, koje umetnik postavlja. Ljubav je za sirotinju predstavlja umetničku instalaciju u prostoru, koja publiku selektuje, dovodeći svakog ponaosob u situaciju da se opredeli za okvire u koje ga sistem smešta i istovremeno pružajući mu mogućnost da se odupre istom. Izložba obuhvata pored prostorne instalacije, video radove, zvučne zapise i slike.



Tokom izložbe će biti organizovano vođenje i razgovor sa umetnikom.



Marko Tirnanić rođen je 1985. godine u Smederevu, Srbija. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu, gde je završio i master studije na odseku slikarstvo. Marko u svom radu istražuje odnos moći, pojedinca i države, odnos dominantnog i poniženog, nadziranih kretanja, kontrole i sloboda. Njegove postavke uvek uključuju publiku i stavljaju ih u određeni odnos prema radu. Za rad “Free will” (Slobodna volja) dobio je prvu nagradu u okviru “Unpleasant Design Competition” u Hagu, Holandija 2012. godine.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2015.