Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marko Gavrilović: "Inside"

Izložba skulptura i crteža , autora Marka Gavrilovića, pod nazivom “Inside” koja se održava od 4. do 13 maja u galeriji “Singidunum” ima za temu čoveka i njegov unutrašnji svet.

 


Projekat svetlosnih skulptura nastao je kroz istraživanje amorfnih formi i struktura, eksperimentisanjem sa svetlom i transparentnošću materijala od kojih su se plastične mase pokazale kao logičan izbor. Spajanjem pojedinačno sečenih i oblikovanih komadića gradi se forma koja postaje svojevrstan organizam za sebe.Crtež  reprodukovan na providnoj foliji u obliku digitalnog printa može biti promenjivih dimenzija.


Autor inspirisan jednostavnim oblicima i linijama koje teku, sa crteža na skulpturu prenosi utiske beležeći ih delikatnom tehnikom u plastici koristeći se različitom simbolikom. Svetlo unutar većine skulptura nastavak je umetnikovog interesovanja za ovaj medij i eksperimentisanje sa njim. Na skulpturama i crtežima se smenjuju apstraktni i konkretni detalji, zgrade, ljudi, ljudska osćanja, slabosti i vrline.




Marko  Gavrilović je rođen u Beogradu 1975 godine. Studirao je  na Akademiji Primenjenih Umetnosti i Dizajna u Begradu i diplomirao 2001. Iz svoje zainteresovanosti za svetlo i modelovanje moderno dizajniranih oblika u svetlosne skulpture osniva Notus Light studio u kojem od 2002 do danas izrađuje preko 200 svetlosnih oblika. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama.  2006 godine proširuje svoja interesovanja na skulpturalne radove u plastičnim materijalima interesujći se za futuristički pokret. Autor je do sada izlagao na 5 samostalnih i preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


 


Datum objavljivanja: 03.04.2011.