Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mark Brusse  - radovi na papiru

Od 5. do 30 juna u Galeriji Haos gostuje poznati umetnik iz Pariza, Mark Brusse, poreklom Holanđanin, sa serijom svojih kolaža, realizovanih 2008/09. godine, ali i drugih radova na papiru, pod naslovom: "Mark Brusse  - radovi na papiru."


 


Mark Brusse je rođen 1937. u Alkmaru u Holandiji, a od 1960. živi i stvara u prestonici Francuske. Veoma brzo stupa u kontakt sa članovima grupe Fluxus i Novim realistima oko Pjera Restanija. Godine 1961. imao je od strane kritike veoma zapaženu svoju prvu samostalnu izložbu. Dobija dvogodišnju stipendiju Harknes fondacije 1965. godine  i odlazi za Njujork, gde aktivno učestvuje u umetničkom životu avangarde. Samostalno izlaže 1968. u Stedelik muzeju u Amsterdamu, a 1969. je predstavnik Francuske sa svojim skulpturama, odnosno instalacijom u drvetu, pod nazivom Zauzimanje prostora na Pariskom bijenalu. Od 1970-1972.  radi u Berlinu, gde sarađuje sa Džonom Kejdžom. Muzej moderne umetnosti grada Pariza mu organizuje samostalnu izložbu 1975. Pozvan je od strane kritičara, sa 35 drugih skulptora, na manifestaciju moderne umetnosti povodom Olimpijade u Seulu. Njegova skulptura  Dog’s own world visoka 12 metara bila je prvo monumentalno delo, pored ostalih u Francuskoj, Italiji, Ekvatoru, Tajvanu, Japanu, Portoriku, Andori, Portugalu, Maroku i Holandiji (na aerodromu u Amsterdamu). Boravio je i radio dugi niz godina u Japanu, Koreji, Južnoj Americi. Imao je više od 200 samostalnih izložbi i učešća na važnim manifestacijama poput: 12 ambijenata - Kunsthala u Bernu (1968), Bijenala u Veneciji (1975), Umetničke olimpijade (1988) u Seulu i Njujorku, Big Bang (2005) u Centru Žorž Pompidu u Parizu.



Tekst za katalog za izložbu u Haosu sačinio je Stefan Kareru, profesor istorije umetnosti i likovni kritičar, koji, između ostaloga kaže: "Kolaži ovog umetnika zauzimaju posebno mesto po izboru ambijenta. Serija ovih radova je nastala u Veneciji i po povratku u Veneciju, u periodu od 2008/2009. godine i Mark nas uči kako da gledamo prizore. On umeće tu i tamo familijarne slike iz  revija i venecijanskih magazina, koristi fotografiju sa motivima iz ratova i stvara nove vizibilne dokumente. Radovi Marka Brisa imaju redak kapacitet i snagu da proprate sve važne detalje iz naših života: žalost, rođenje, veliku patnju, čežnju, ljubav... Oni nas obuzimaju i na taj način od nas povraćaju « morsku vodu » našeg iskona.



Čuveni francuski kritičar umetnosti i filozof Pjer Restani ističe: " Mark Bris vidi spoljni svet sa pogledom iznutra".



Mark Bris je smatran jednom vrstom savremenog šamana koji sve vidi očima duha. Njegovi crteži, slike ili skulpture se daju doživeti kao stvarne vizuelne enigme, izvan svake ilustrativnosti, čak poseduju jedinstvenu moć evokacije.



Izložbu Marka Brisa otvara u utorak, 05. juna, u 20 sati Philippe Le Moine, ataše za kulturu i zamenik direktora Francuskog instituta u Srbiji.

                                   

Borka Božović, direktorka galerije HAOS


 



Datum objavljivanja: 31.05.2012.