Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marin: Fotografije 1908 – 1940

Beograd, četvrtak, 21. jun, 19.h, Galerija Instituta Servantes , Čika Ljubina 19., Institut Servantes u saradnji sa Fondacijom Pablo Iglesijas iz Madrida otvara izložbu fotografa Luisa Ramona Marina pod nazivom "Marin: Fotografije 1908 – 1940", retrospektivu tridesetdvogodišnje produkcije.


 


Otvaranju će prisustvovati kustos izložbe Oskar Martin i ćerka umetnika Lusija Ramon Pla koja je sačuvala negative za vreme diktature. Izložba će biti otvorena do 5. avgusta. Ulaz slobodan.



Poput skrivenog blaga, na hiljade negativa čekalo je da bude izbavljeno od zaborava u jednom kuhinjskom zidu u kući Luisa Ramona Marina. U strahu od Frankovog režima, Marin je po uspostavljanju diktature, morao da se povuče i skloni fotografije koje bi mogle da ga kompromituju. Mnogo decenija je prošlo pre nego što je njegova ćerka, Lusija Ramon Pla, po želji svog oca, kolekciju od preko 18 hiljada negativa predala Fondaciji Pablo Iglesijas u kojoj se i danas čuva. Otkrivanje ove izuzetne kolekcije ima veliki umetnički ali i istorijski značaj; ona nudi jedan redak uvid u zivot Španije između 1908. i 1940. godine.



Luis Ramon Marin (1884 - 1944) smatra se jednim od prvih fotoreportera na svetu, kao i pionirom fotografije iz vazduha. Fotografijom je počeo da se bavi radeći kao reporter za dnevni list Informaciones, ali je njegov rad obuhvatao mnogo šire polje interesovanja od novinskih izvestaja.



Njegovo delo je svedočanstvo koje nam omogućava da rekonstruišemo špansko društvo sa početka XX veka preko slika Kraljevske porodice i drugih znamenitih ličnosti, scena iz političkog života, sa proslava i sportskih dešavanja, razvoja modernih industrija (avijacije, motora i automobila), ali i mnogih dramatičnih događaja koji su kulminirali nacionalnom tragedijom - Španskim građanskim ratom. Marin je bio jedan od prvih fotografa koji se odvazio da izađe na ulice Madrida i kamerom ovekoveči ratna zbivanja. Međutim, nakon rata njegove fotografije se više ne pojavljuju u novinama, i od tada odlaze u zaborav.



Postavka koja se predstavlja u Beogradu, obuhvata šezdesetak crno-belih fotografija i deo je projekta koji teži da publici približi delo ovog velikog, a nepravedno zaboravljenog, španskog fotografa. Zahvljajujući saradnji Instituta Servantes i fondacije Pablo Iglesijas, i uz podršku umetnikove porodice, ova izložba je osim španskih gradova, obišla i Berlin, Dablin, Lisabon, Krakov, Varšavu, Prag, Moskvu i Beč, a u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu može se posetiti sve do 5. avgusta. Ulaz je slobodan.


 


 


 





 


Datum objavljivanja: 19.06.2012.