Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marijana Popović: Neurojazz za Milka Valenta

U Galeriji Kulturnog centra Paraćina 18. oktobra 2012. u 19. časova biće otvorena samostalna izložba crteža Marijane Popović pod nazivom " Neurojazz za Milka Valenta ".

 


Crteži Marijane Popović iz ciklusa Neurojazz za M. Valenta ukazuju na svojevrsno, gotovo audio-vizuelno jedinstvo u autorkinoj transkripciji izvesnih stanja: nemira, buke, preteće nagomilanosti... zapravo, preovlađujuceg zvuka trenutka, kakav god on bio. Sam naziv ciklusa (sa rečju „neuro“, inače ambivalentnog značenja, u rečniku urbane kulture, od kojih je jedno: “čovek koji ima izvrstan muzički ukus“) odražava afinitet umetnice i pre svega, vodi kulturološkom podtekstu i društvenom angažmanu projektovanim u tkivo ovih radova.



Marijanini crteži, izvedeni kineskim tušem i akrilikom na papiru, beleže gradacije, superponiranja... indukuju brzinu, ritmičnost, dinamiku... Kao i u muzičkoj partituri, postoji saobraznost znaka i dejstva elementa. Marijana i u samoj materijalizaciji nervatura poteza precizno postiže igru punog i praznog, poput oznaka za tonove i pauze, koji imaju jednak značaj u odnosu na celinu.



Za Marijanin rad karakteristična je čistota izraza, shodno temperamentnom autoru, koji u krvi ima i klicu subverzivnosti. Sublimna vizuelizacija odraz je njene racionalnosti, lucidnosti i direktnosti. Međutim, ovo je i poetični likovni  govor  u skladu  sa vremenom u kome nastaje, bez opterećenja minulim a kao lični trag na široko „povučenoj“ liniji asocijativne umetnosti, apstraktnog ekspresionizma, lirske apstrakcije, kaligrafije i jungovske relacije arhetipovi – kolektivno nesvesno.



Marijanini crteži, mogući predlošci za grafike,  beskompromisni su tragovi  ličnih raspoloženja i obračuni sa samom sobom u krokijima, i jedno sugestivno svedočenje o 21. veku, u kome čovek kao da i nije drugo do hipnotisana senka. Ali, gde ima ritma, ima i života...



Izvod iz predgovora – Ljubica Jelisavac Katić


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2012.