Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marijana Popović: Izomorfizam i ja

U Galeriji Meander Kulturnog centra Apatin 23. novembra 2012. u 19. časova biće otvorena samostalna izložba crteža Marijane Popović pod nazivom " Izomorfizam i ja "


 


Likovni izraz Marijane Popović prostire se kroz dve uočljive komponente. Jedna je veoma impresivna, tek dve godine pojavnosti na likovnoj sceni, a druga je razudjeni opus kao što su izrezi u višedisciplinarni likovi prostor ( skulptura, slikarstvo ) i tematska slojevitost. Zavedena različitim materijalima ( tradicionalnim i recikliranim ), istražuje pojavnost vizuelne (likovne) predstave kao zapisa sopstvene reakcije na pojave i pojove okruženja. To potvrdjuju objekti, skulpture, sklopovi identičnih elemenata, koji definišu pojmove, sopstvene metamorfoze znaka, inspiracije i duhovite aluzije na pojave u savremenom društvu.


Medjutim, crteži Marijane Popović, da li uslovljeni tempom ili trenutnim raspoloženjem, jesu jasni, jednostavni i dinamični, direktni i britki. Dok serija crteža koja prethodi ovoj sadrži elemente figurativnosti i ekspresivnu ornamentiku, ova je isključivo gestualna i ekspresivna. Pojam, situacija, misao ili stanje, kompresovan je u vidu zapisa, potezom četkice. Pojačava ga sledećim umnoženim potezom, ili bojom ili tonom pomerivši ga u prostornu dimenziju. Tako se odigrava jedan dogadjaj slojevito, najčešće u dva trena, gde je predhodni senka, tek vidljiv trag narednog, ili sugestija budućeg. Svi naslovi ukazuju na to kao Indukcije, Homomorfologija, Teorija grafova, Nedostupna polja i dr.


Razmišljanja ove mlade umetnice usmerena su ka identifikaciji izvornog trenutka kada se radja odredjena misao, iskazana vidljivim vizuelnim sadržajem (crnog na belom papiru), i onog, sledećeg, kada se ta ista (misao) prezentuje u genezi, kao umetnikova ( svesna ili podsvesna) energija. Ovi crteži su oslobodjeni detalja ,naracije, ornamentike da bi se fokusirala jedna ideja, opšti pojam, situacija. Iako provociraju "sumi-e" ctreže Marijanaini crteži  osim što imaju monumentalne kompozicione vrednosti, sadrže i  aplikacije, intervencije, uglavnom drugog kolorita, predstavlju originalno i smelo likovno stvaralaštvo. Radmila Savčić  (izvod iz kataloga)


 



Datum objavljivanja: 22.11.2012.