Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marija Petković: Suočavanja

U četvrtak, 5. septembra u Galeriji Doma kulture Studentski grad, otvara se samostalna izložba radova autorke Marije Petković, pod nazivom, "Suočavanja".


 


Osnovu izložbe čini materijal pozajmljen iz kolekcije Muzeja detinjstava i datira od 1920 do 1950. Fotografišući, sukobljavajući i postavljajući u određene odnose dva različita motiva umetnica kreira prostorne kolaže kojima rešava postavku u galeriji i otvara novi pogled na ideološku pozadinu slike prisutnu u dečijem odrastanju. Nakon dugog pregledavanja materijala iz kolekcije Muzeja detinjstava jasno su se definisale dve tematike: sličice na kojima su prikazana deca, cveće, životinje i putni motivi ali i one sa ratnim motivima. Ove sličice pandan su današnjim naplepnicama (stikerima) i bile su namenjene  deci za igru, spomenare, pisma, sakupljanje i razmenjivanje. Međutim i one sa ratnim motivima su bile namenjne deci, tako da se na jedan perfidan način nametala ratna estetika. Tema suočavanja za ovu izložbu se sama izdvojila i nametnula.



Marija Petković je rođena 1978. godine u Leskovcu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti 2003. godine u klasi prof. Anđelke Bojović u Beogradu. Magistarske studije završila 2006. godine kod iste profesorke na istom fakultetu. Član ULUS-a od 2004. godine.


 



Datum objavljivanja: 03.09.2013.