Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marija Dragojlović: Fragmenti vremena

Marija Dragojlović, Fragmenti vremena, foto i video instalacija. Izložba najnovijih radova u organizaciji Kulturnog centra Beograda a u prostoru Muzeja grada Beograda. Otvaranje izložbe u utorak, 10. maja u 19 sati

 



 


Izložba Marije Dragojlović Fragmenti vremena sastoji se od radova koji su premijerno bili prikazani 2015. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i koji će, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, biti izloženi u prostoru Muzeja grada Beograda (Resavska br. 40b).



Izložba ima četiri segmenta: Porodične fotografije sa letovanja i Razglednice sa zalascima sunca koje čine crno bele reprodukcije na klasičnom foto papiru bojene olovkama u boji, zatim Serenissima koji je predstavljen autorskim fotografijama digitalno stampanim na akvarel papiru i bojenim suvim pastelima i olovkama u boji i tri projektovane fotografije, i Mramorno more, light box sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma.

Temom izložbe Fragmenti vremena, autorka nastoji da ukaže na vrednost svakodnevice, ličnih i porodičnih odnosa koje je, kao bitan deo društvene vrednosti zajednice, neophodno očuvati od zaborava. Postupkom retrospekcije intimne istorije jednog minulog vremena, i ličnih doživljaja i sećanja, novi radovi Marije Dragojlović obojeni specifičnom atmosferom ambijenta i naseljeni poznatim likovima, nastali su kao kontinuirani dijalog umetnice sa sopstvenom prošlošću i njenim savremenim stvaralaštvom. Svi radovi su nastali u periodu od 2011. do 2016. godine



Marija Dragojlović je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu je predavala od 1985. do 2010. godine. Izlagala je na više samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti savremene likovne i vizuelne umetnosti, od kojih su važnije: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1984, Nagrada za slikarstvo Memorijala Nadežde Petrović 1984, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković 2007, Politikina nagrada iz Fonda Vladislav Ribnikar 2010 i Nagrada za vizuelne umetnosti Sava Šumanović 2016. Njena dela se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Zepter u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Kruševcu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, kao i u privatnim kolekcijama.



PRATEĆI PROGRAM:

Sreda 18. mај u 19 sati

Promocija monografije Inventarska kutija Marije Dragojlović, autora Milete Prodanovića, u izdanju Fondacije Vujičić 2016 godine. Učestvuju: Mileta Prodanović, Boris Miljković, Irina Subotić, Jovan Čekić, Branislava Anđelković i Milanka Todić.



Tematska stručna vodjenja:

Subota, 14. mај u 13:00

Dr. Milanka Todić, profesorka FPU u Beogradu: Porodični album

Subota, 21. mај u 13:00

Dr. Ješa Denegri, profesor emeritus: Slikarstvo Marije Dragojlović u svetu digitalnih slika

Subota, 28.mај u 13:00

Miroljub Vučković, urednik za međunarodnu saradnju FCS: Filmičnost slika Marije Dragojlović



Radno vreme izložbe: svakog dana od 12 do 20 čаsоvа.

Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 06.05.2016.