Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marija Avramović: Gde zeka pije vodu

Izložba slika i crteža, pod nazivom 'Gde zeka pije vodu' autorke Marije Avramović, biće otvorena 20. maja u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca u 19 časova, i trajaće do 7. juna.


 


Reč je o skrivanju po tajnim mestima napravljenim od tkanine, kutija, svakodnevnih predmeta, pravljenju mapa, igranju žmurke. Traženju sigurnog mesta nakon nemirnog i svojeglavog ponašanja. Govorni izraz u naslovu ciklusa svoje poreklo ima u dečijim igrama, i tako umetnica, da bi ponovo probudila i izazvala ćudljiva stanja detinjstva, izmišlja igre i zabave, podređuje znanje, pažnju i iskustvo tela i emocija, kako bi pristupila zadatku.

Serija počinje sa slikanjem konkretnih prizora, insistiranjem na prikazu tajnih mesta, osećaja i sećanja iz detenjstva : razigranosti, srama, straha, radoznalosti, ćudljivog, labilnog ponašanja... Vremenom ona sazreva tehnički : komunikacija radova se podiže na viši nivo korišćenjem konkretnog asocijativnog objekta umesto slikanja istog – konac, tekstil, dugmad...



Marija Avramović, rođena je u Beogradu 1989. Završila je Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Trenutno studije nastavlja na  ENSBA u Parizu. Izlagala na brojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 16.05.2014.