Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Marij Pregelj: Dokument istine

Muzej savremene umetnosti vas poziva u subotu 23. aprila u 13 časova da prisustvujete stručnom vođenju kroz izložbu Marij Pregelj: Dokument istine u Legatu Čolaković. O izloženim delima i stvaralaštvu Marija Pregelja govoriće Svetlana Mitić, viši kustos MSU.

 



 


Izložba obuhvata izbor slika iz Legata Vaska i Zlate Pregelj koji, pored slika, broji i 123 grafička lista i 22 rada izvedena tehnikom akvarela, gvaša i pastela. Umetnička zaostavština Marija Pregelja je, po njegovoj želji, ravnopravno zaveštana Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i ljubljanskoj Modernoj galeriji.





Marij Pregelj (1913-1967) je slovenački slikar i grafičar, umetnik specifične ikonografije i simbolike, čiji je stvaralački doprinos nezaobilazan u proučavanju slovenačke ali i šire jugoslovenske umetnosti druge polovine prošlog veka. Pregeljev likovni izraz predstavlja autentitičnu i autohtonu pojavu u periodu razvoja socijalističkog modernizma, najbliži karakteristikama tamnog modernizma u Sloveniji (Tomaž Brejc), a na širem evropskom planu, Pregeljevo slikarstvo korenspondira sa najvišim dometima umetnika, pripadnika poslednje generacije modernista.





Izložba je otvorena do 2. maja 2016. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 19.04.2016.