Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Margareta Jelić: Prisustvo i/ili odsustvo

Izložbu Margarete Jelić, " Prisustvo i/ili odsustvo" u Galeriji Haos, otvara u utorak, 18. januara u 20 sati istoričarka umetnosti Jasmina Čubrilo. Izložba traje do 12. februara 2011.

 


Novu kalendarsku godinu započinjemo sa jednim vidom crteža koji do sada nismo imali prilike da izlažemo kroz petnaestogodišnju izložbenu delatnost. Reč je o animiranom crtežu kojim se već duže vremena bavi istaknuta predstavnica mlađe generacije Margareta Jelić. Na izložbi u Haosu, kroz projekat pod nazivom Prisustvo i/ili odsustvo biće predstavljen novi animirani rad o životu glavne junakinje Marte, uz crteže na papiru na zidovima galerije. 


Margareta Jelić je rođena u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je na  FPU, smer - slikarstvo 1992. u Beogradu u klasi profesora Gradimira Petrovića. Magistrirala je 2006. godine na interdisciplinarnim magistarskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za Višemedijsku  umetnost (profesor Čedomir Vasić i profesor Vladan Radovanović).   Doktorirala je 2008.godine na temu “Teorija pogleda : pogled između slikarstva i medija” na grupi za Teoriju umetnosti i medija (mentor profesor Miško Šuvaković), Univerzitet umetnosti u Beogradu.  2009. godine doktorira na grupi za Višemedijsku  umetnost (mentor profesor Vladan Radovanović), Univerzitet umetnosti u Beogradu na temu  “Odnos posmatračeve i junakove percepcije u višemedijskom delu”.  Od 1991. godine izlaže redovno na samostalnim i  grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Bavi se animacijom kao umetničkim medijem i autor je animiranih radova  “Marta i njeni prijatelji” (2000), “Srušeni snovi” (2003) , “Četiri priče o nama” (2007), “Dobar dan gospodine Noa” (2009) i Prisutnost i/ili odsutnost (2010).  Član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 1997. godine, a od 2000.godine i Udruženja likovnih umetnika Austrije BVO (Berufsverband Bildender Kunstler Osterreichs). Autor je knjige “Fragmentirani pogled u umetnosti i medijima 20. i 21. veka”, Nolit, Beograd, 2010.


Tekst za katalog sačinila je istoričarka umetnosti Marina Martić koja između ostaloga kaže: "Oni koji prate rad Margarete Jelić već deset godina prate i doživljaje glavne junakinje njenih crtanih filmova, Marte. Poslednji put kada smo je videli, u filmu Četiri priče o nama,  Marta je pokušavala da se snađe u svetu koji nudi previše izbora. Sada, kada je ponovo srećemo u filmu Prisustvo i/ili odsustvo, izgleda da je Marta svoje najsmelije snove smestila u bezbedni prostor fikcije, i odabrala manje ekstravagantni životni stil... Margareta Jelić ume savršeno da predstavi taj gotovo neuhvatljivi trenutak koji nam se svima dogadja, a da najčešće ne stignemo ni da ga registrujemo, trenutak kada  pogled na neki običan, svakodnevni prizor probudi  uspomenu na neki davni događaj ili nas podseti na plan od kojeg smo odavno odustali, na neku veliku želju koje se danas jedva sećamo".


 


 


Datum objavljivanja: 13.01.2011.