Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Margareta Jelić & Aleksandar Đilas: Ostrvo senki

U četvrtak, 14. juna u 19. sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37., Novi Sad, otvara se izložba umetničkog projekta Margarete Jelić i Aleksandra Đilasa, pod nazivom, "Ostrvo senki". Kustoskinja izložbe je Svetlana Mladenov.

 


Izložba "Ostrvo senki" Margarete Jelić i Aleksandra Đilasa je umetnički projekat koji obuhvata instalaciju pod istim nazivom i slike rađene u tehnici akrilik na platnu. Instalacija se sastoji od dva animirana rada koji se projektuju na dva susedna zida galerije i uvode posmatrača u percipiranje audio-vizuelnog umetničkog događaja.

Rad "Ostrvo senki" je izveden po modelu horor filmova i bavi se temama koje proizilaze iz ovog žanra, pre svega bavi se strahom i suočavanjem sa istim kao i temama izolacije, zazornog i nesvesnog.

Marta, junakinja i ranijih animacija Margarete Jelić i jedna mistična žena putuju na ostrvo gde nastavljaju svoje putovanje predvođene dečakom i njegovim psom. Na ovom čudesnom putovanju im se dešavaju strašni i zagonetni dogđaji i susreću čudna stvorenja. Slike su kadrovi iz animiranog filma i/ili propušteni momenti iz istog, odnosno događaji koji prethode kao i oni koji se nadovezuju na temu rada.

Izložba je koncipirana kao multimedijalni događaj koji je interaktivan sa publikom pre svega zahvaljujući instalaciji kao mediju koji ima ovu sposobnost da posmatrača uvede u svoj prostor-prostor instalacije.


Margareta Jelić je rođena u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je na FPU, smer - slikarstvo 1992. u Beogradu u klasi profesora Gradimira Petrovića. Magistrirala je 2006 godine na interdisciplinarnim magistarskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za Višemedijsku umetnost (profesor Čedomir Vasić i profesor Vladan Radovanović). Doktorirala je 2008.godine na temu "Teorija pogleda : pogled između slikarstva i medija" na grupi za Teoriju umetnosti i medija (mentor profesor Miško Šuvaković), Univerzitet umetnosti u Beogradu. 2009. godine doktorira na grupi za Višemedijsku umetnost (mentor profesor Vladan Radovanović), Univerzitet umetnosti u Beogradu na temu "Odnos posmatračeve i junakove percepcije u višemedijskom delu" . Od 1991. godine izlaže redovno na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se animacijom kao umetničkim medijem i autor je animiranih radova "Marta i njeni prijatelji" (2000), "Srušeni snovi" (2003) i "Četiri priče o nama" (2007), "Dobar dan Gospodine Noa" (2009) i "Prisustvo i/ili odsustvo" (2011). Živi i radi u Beogradu.


www.margaretajelic.com


 


Datum objavljivanja: 09.06.2012.