Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mapiranje interkulturnog dijaloga

U sredu 3. februara, u 12.h. u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Narodnog Fronta 45, sala na I spratu, održaće se četvoročasovna izložba, Dva agenta afirmacije i jedan dvostruki agent, kao deo projekta, Mapiranje interkulturnog dijaloga u RS - Vizuelne umetnosti i imperativi/mogućnosti medijacije.

 


Umetnici: Danilo Prnjat "Otkup"; Darinka Pop-Mitić  "Solidarnost jugoslovenskih naroda"; Nikoleta Marković  "Da li smo uradili ono što smo mislili ?"




Moderator izložbe: Branislav Dimitrijević

Pozvani diskutanti: Jelena Vesić, Vladimir Jerić, Svebor Midžić, Noa Treister, Silvija Krejaković, Nebojša Milikić.


Nakon prijema i razmatranja više od 80 prijava pristiglih na poziv za učešće u mapiranju i afirmaciji projekata i procesa interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji, Radna grupa Ministarstva kulture za očuvanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga je podržala realizaciju i produkciju petnaest projekata institucija, organizacija, pojedinaca i pojedinki, koji po mišljenju autora ili aktera, u svom konceptu ili izvođenju, sadrže ili reflektuju procese i pojmove interkulturnog dijaloga (http://www.rex.b92.net/ikd/node/9).


Tokom prošle godine, radna grupa i saradnici na projektu mapiranja pratili su odvijanje projektnih aktivnosti i u narednom periodu će zajedno sa autorima i akterima projekata predstaviti javnosti pojedine primere razumevanja ili primene metodike interkulturnog dijaloga u ovdašnjem produkcijskom i prezentacionom okruzenju. Radovi-projekti Danila Prnjata, Darinke Pop Mitić i Nikolete Marković, odgovorili su, svaki na svoj način, na široku temu i pojam interkulturnog dijaloga, reflektujući specifičnosti ovdašnjeg konteksta u susretu sa nekim opsteprihvaćenim evropskim kulturnim merama i politikama. Ovi projekti tako i pokreću moguću redefiniciju jednog novog 'strateškog pojma' evropske kulturne politike kojim se zapravo modifikuje do sada uvreženi pojam 'multikulturalizma'. Ova redefinicija je pre svega usmerena na osnovnu karakteristiku interkulturnog dijaloga kao dijaloga unapred determiniranog pripadanja kulturalnog nekom etničkom i religijskom identitetu. Izloženi umetnički projekti pak otkrivaju rezove i tačke prelamanja političkog, kulturnog i umetničkog diskursa i svaki za sebe, se artikulišu kao diskusione platforme u kojima se preispituje uloga savremene umetnosti, uslovi njene produkcije i oblici njenog izlaganja, a pre svega diskurs koji joj je dodeljen unutar neke kulture. Kao istraživački procesi struktuirani kao događaji savremene umetnosti izvan polja 'organizovane vidljivosti', ovi projekti teže da povežu kritičku intenciju i afirmativno delovanje. Izložba ovih projekata odvijaće se u formi razgovora i predstavlja pokušaj da se zajedno sa publikom, javnošću i autorima/autorkama definišu i analiziraju problemi i pitanja na koje se naišlo tokom produkcije i realizacije.




Više informacija o radovima i projektu Mapiranja interkulturnog dijaloga:

http://rex.b92.net/ikd/node/24

http://rex.b92.net/ikd/node/11

http://rex.b92.net/ikd/node/25


 


Datum objavljivanja: 01.02.2010.