Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Mali svetovi

U utorak 21. avgusta u 19.30 u Galeriji Remont, Maršala Birjuzova 7., biće otvorena izložba "Mali Svetovi" u organizaciji udruženja "Perionica". Izložba traje do 3. avgusta, 2012. godine.


 


MALI SVETOVI



Izložba savremene umetnosti i humanitarna aukcija



Smilja Ignjatović, Milica Rakić, Šejma Prodanović, Nevena Popović, Ivan Marković, Ana Simić, Valentina Talijan, Jelena Tolimir



 

Izložba "MALI SVETOVI" različitim interpretacijama teme postavlja pitanja vezana za odnos države i društva prema onima koji su ugroženi, skoro neprimetni, koji intervencijom umetnika postaju vidljivi. Osmoro mladih umetnika izlažu radove izrađene u različitim medijima koje povezuje mali format i subjektivni izraz. Osnovna karakteristika ovih radova je to što reflektuju intimni, unutrašnji, često hermetični svet umetnika. Iako ovi svetovi nastaju iz eskapističkog poriva, potrebe da se osigura utočište od realnosti koja pritiska neumoljivim zahtevima, oni ujedno otkrivaju želju za komunikacijom i povezivanjem. Povremene ekskurzije u intimni svet iskrojen po meri ideala predstavljaju izvor unutrašnje snage svakog pojedinca. Međutim, ukoliko zahtevi, teret i bol koji svakodnevica nameće postanu neizdrživi, kao što je to neretko slučaj sa ženama žrtvama nasilja, ovaj hermetični svet može postati tamnica, a privremeni beg od realnosti prerasti u trajnu alijenaciju. Izabrani radovi kreću se između ova dva pola - utočišta i tamnice. Mogućnost njihovog sagledavanja na jednom mestu otkriva koliko su granice nesigurne, a skliznuće iz jedne krajnosti u drugu zastrašujuće lako.



Projekat ima za cilj da podrži stvaralaštvo mladih umetnica i umetnika koji su tek završili studije i olakša im stupanje na kulturnu scenu i nesigurno umetničko tržište. Paralelno sa izložbom, u toku je prodaja radova sa izložbe koje možete pogledati u prostoru Galerije i na sajtu PERIONICE www.perionica.org.rs. Prihod od prodaje radova namenjen je Autonomnom ženskom centru, nevladinoj organizaciji iz Beograda koja obezbeđuje specijalističku podršku (pravnu, konsultantsku i zdravstvenu) ženama žrtvama nasilja. (www.women.org.rs)





PERIONICA je neprofitna kulturna organizacija osnovana 2010. godine u Beogradu sa misijom da podržava i promoviše kritičku i društveno svesnu umetničku teoriju i praksu. Polazeći od premise da je umetnost uvek u neraskidivoj relaciji sa društvenim kontekstom u kome nastaje, smatramo da umetnost koja podstiče kritičko promišljanje fenomena savremenog života postaje značajan činilac u formiranju mišljenja i stava javnosti. Prisutnost kritičke umetničke teorije i prakse u javnom prostoru je u velikoj nesrazmeri u odnosu na omniprisustvo nekritičkih, manipulativnih, propagandnih i ostalih sadržaja koji promovišu uvek iste vrednosti, odnosno odsustvo vrednosti. Naš zadatak je kreiranje vizuelno i kvalitativno drugačijeg javnog prostora, uspostavljanjem balansa u ponudi ekonomskih, političkih i kulturnih sadržaja.





Autorke projekta su Irena Simić i Kristina Stefanović Živanović, istoričarke umetnosti iz Beograda.


 



Datum objavljivanja: 16.08.2012.